НЕДЕЉА, 5. 11. 2023 - 09:42

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије свечано дочекан у манастиру Светог Николе у Маћагају (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије свечано је дочекан 4. новембра 2023. године у манастиру Светог Николе у Маћагају.

ТВ Храм

Поводом доласка Првојерарха Српске Православне Цркве служен је свечани чин доксологије у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа: нишког Арсенија, буеносајреског и јужно-централноамеричког Кирила, далматинског Никодима, будимљанско-никшићког Методија и ремезијанског Стефана, свештенства, монаштва и благочестивог верног народа.

У беседи, Патријарх Порфирије је између осталог рекао да овде сви чинимо тело Христово, односно Цркву Његову, Цркву Онога који воли свет, Христа који воли све људе, Христа који чује искрену молитву срцу свакога човека, Христа који не гледа одакле ко долази, не гледа на то да ли је неко богат или сиромашан, да ли има славу овог света или је потпуно непознат, Христа који не гледа на то да ли је неко мушко или женско, него Христа Господа који гледа у наша срца и испитује не то да ли смо грешни или безгрешни, јер нема човека без греха, само је правда Божија, правда вечна и Он је једини који је без греха. Зато и не гледа на то у нашем срцу да ли смо грешни или смо свети, јер зна да је сваки човек само човек са многим својим слабостима, са многим гресима, али исто тако да је сваки човек као онај који је саздан по слици и прилици Божијој жедан чистоте и гладан правде Божије и зато Он препознаје у нашем срцу када је загледан у њега да ли желимо да сваки дан будемо бољи од себе, да ли се трудимо онда када смо пали и погрешили да устанемо, да ли се трудимо да живимо у међусобном разумевању.

Сабранима се беседом обратио и Преосвећени Епископ Кирило.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Раније током дана, Патријарх српски Порфирије са свештеном пратњом допутовао је у Ресистенцију, у аргентинској провинцији Ћако, где ће Његова Светост освештати храм Свете Тројице.

Повезане вести

Вести