ПЕТАК, 27. 10. 2023 - 08:37

Извор: ТВ ХРАМ

Свечано и молитвено прослављена Света Петка у Рушњу - Богослужио Епископ Иларион (ФОТО/ВИДЕО)

Да не бисмо само преживљавали у овом свету који је створен, ми треба да живимо, а живи се о свакој речи која излази из уста Божијих, зато што човек живи од разговора са Богом, а и са другим словесним бићима која су способна за разговор,рекао је Епископ Иларион у беседи, 27. октобра 20023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију на празник Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, 27. октобра 2023. године у цркви посвећеној овој светитељки у Рушњу.

Епископу Илариону саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божијег.

У току свете Литургије, у чин презвитера рукоположен је ђакон Драгољуб Лукавац.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да не бисмо само преживљавали у овом свету који је створен, ми треба да живимо,  а живи се о свакој речи која излази из уста Божијих, зато што човек живи од разговора са Богом, а и са другим словесним бићима која су способна за разговор. Нека бисмо се хранили речју Божијом на овом првом делу свете службе, а после дођосмо да бисмо потврдили своју заједницу са Богом. Дошли смо да се нахранимо Живим Богом који себе поставља као храну вечног живота. Он прави трпезу, Он је припрема преко свештеника, а самога себе припрема да бисмо јели од Њега, да бисмо се Њиме утешили, да бисмо живели Њиме. Да бисмо били свесни ове тајне која се збива, треба човек да разбуди своје срце, да се прене из дремежа и да почне својим срцем да гледа Бога.

На крају свете Литургије, освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобна мати Параскева - Свете Петка

ТВ Храм

Ова славна светитељка беше српскога порекла, рођена у граду Епивату (Пиват, по турски Бојадос), између Силинаврије и Цариграда. Родитељи св. Петке беху имућни и побожни хришћани, и осим Петке имађаху и једнога сина, Јевтимија, који се за живота родитеља замонаши, и доцније поста знаменити епископ мадитски. По смрти родитеља девица Петка, вазда жељна живота подвижничког Христа ради, напусти дом родитељски и оде најпре у Цариград, а потом у пустињу Јорданску, где се подвизавала до старости своје. Ко би могао исказати све трудове, и патње, и искушења демонска, која претрпе св. Петка у току многих година? Под старост јави јој се једном ангел Божји и рече јој: „Остави пустињу, и врати се у твоје отечество; потребно је да тамо предаш своје тело земљи, а душом да се преселиш Господу." Св. Петка послуша глас с неба, остави омиљену јој пустињу, и врати се у Епиват. Ту она, проживе још две године, опет у непрестаном посту и молитви, и онда предаде дух свој Богу и пресели се у рајска насеља. Упокојила се у XI столећу. Мошти њене чудотворне у току времена беху преношене: у Цариград, у Трново, па опет у Цариград, па у Београд. Сада се налазе у Румунији, у граду Јашу. У београдском граду налази се вода (агиазма) св. Петке, која чудотворно лечи све оне болеснике, који с вером у Бога и љубави према овој светитељки к њој притичу.

Повезане вести

Вести