СУБОТА, 21. 10. 2023 - 08:37

Извор: TВ ХРАМ

Патријарх Порфирије освештао нову цркву при Васпитно-поправном дому у Крушевцу: Сви смо потребни једни другима (ФОТО/ВИДЕО)

Овде, у овом храму и они који васпитавају и они који се васпитавају долазиће да се обрате Богу, управо полазећи од чињенице да смо живи као народ и живи као појединци, јер имамо душу, јер је благодат Божија са нама кроз свети храм. Овде на овом месту, обраћајући се Богу и једни и други, и сви ми који долазимо, моћи ћемо и оно што не можемо нигде на другом месту и оно што је најдубље закопано у нама да изнесемо пред лице Божије, да отворимо своју рану, своје срце, да принесемо и радост када смо у радости и да онда благодаћу Божијом све оно што нас боли и што је рана исцели се, а оно што је лепота и што је дар умножи се. Ту, на овом месту, чућемо глас Божији и овде на овом месту разумећемо да смо сви једни другима потребни, да не постоји важнији и мање важан или неважан, него да свако има своје место и да свако може узрастати у радости, у лепоти, у добру, у врлини, у стицању мира, само онда када је спреман да отвори своју душу за другога, да у своју душу смести другога, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 21. октобра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у новој цркви посвећеној Светим апостолима Филимону и Онисиму у кругу Васпитно-поправног дома у Крушевцу, у суботу, 21. октобра 2023. године. Пре свете Литургије, Патријарх Порфирије освештао је цркву, а затим и фрескопис цркве.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид и свештенство.

Светој Литургији и освећењу молитвено је присуствовао верни народ, запослени у Васпитно-поправном дому, штићеници дома, гђа Јасмина Палуровић градоначелница Крушевца, г. Иван Мијаиловић начелник Одељења за инспекцијске послове Управе за извршење кривичних санкција при Министраству правде, г. Предраг Вукићевић председник Скупштине Града Крушевца, г. Милош Ристић управник Васпитно-поправног дома у Крушевцу и др Марко Николић помоћник директора Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министраству правде.

Сабранима се беседом обратио Преосвећени Епископ Давид изразивши благодарност Господу на дару сабрања. Благодаримо што нам је даровао овај храм да се у њему сабирамо, да се извршава бескрвна жртва, да се причешћујемо и њоме обожујемо. Благодаримо Вама који сте освештали ову скинију Божију, овај дом небоземни, да њему притичемо и да се у свакој вољи и невољи обраћамо Гопсоду преко дивних апостола својих, Филимона и Онисима. Ваши доласци нас у највећој могућој мери крепе, радују и желимо да посећујете и убудуће нашу Епархију, наш град Крушевац, царски град.

У архипастирској беседи, Патријарх српски је рекао да је велики благослов увек када долазимо у заиста царски град Крушевац, царски, не само по свом спољашњем обележју, јер по том обележју, он  јесте царски, него царски и по најважнијем обележју, по најважнијој круни на коју је позван и за коју је створен сваки човек, по обележју љубави. Увек је зато благослов када долазимо у Крушевац, јер овде наилазимо не на апстрактну љубав, него на конкретни доживљај љубави у непосредном сусрету, пре свега, драги Владико, са вама, а онда, браћо и сестре, са свима вама, а опет сви заједно смо на истом крсту и путу, на крсту и путу који не само води у победу и васкрсење, него је већ сада и овде по себи искуство и победе и васкрсења. Данас је посебан благослов и посебна радост што смо дошли у Крушевац, да овде на овом месту осветимо храм посвећен двојици апостола Филимону и Онисиму, подигнутом у славу Божију.

На овом месту, где се васпитавају млади дошавши овде са многим ранама, са многим ожиљцима, са ко зна каквим скривеним боловима и тугама, са ко зна каквим унутарњим детињим распећима која су их довела до тога да изгубе оријентир, да залутају, да изгубе пут и ево, благодарећи бризи људи који васпитавају и раде овде, али и бризи државе Србије, постоји овакво место, где они који васпитавају и они имају својеврсно распеће, својеврсно одрицање од себе, од свога комфора. Одрекли су се много тога, ганути можда свесно, а можда несвесно љубављу Божијом да би оно што је најпотребније, онима који се овде васпитавају пружили, а то је не само спољашњи услови живота, него пре свега разумевање, пре свега подршку, пре свега љубав, пре свега покушај да се посведочи да ма колико изгубили оријентир или изгубили пут, никада нисмо изгубљени уколико имамо котву, уколико имамо стуб пламени који гори ту у нашој близни, уколико постоји љубав, а тај стуб и симбол стуба, симбол котве јесте управо овај храм. Овде, у овом храму и они који васпитавају и они који се васпитавају долазиће да се обрате Богу, управо полазећи од чињенице да смо живи као народ и живи као појединци, јер имамо душу, јер је благодат Божија са нама кроз свети храм. Овде на овом месту, обраћајући се Богу и једни и други, и сви ми који долазимо, моћи ћемо и оно што не можемо нигде на другом месту и оно што је најдубље закопано у нама да изнесемо пред лице Божије, да отворимо своју рану, своје срце, да принесемо и радост када смо у радости и да онда благодаћу Божијом све оно што нас боли и што је рана исцели се, а оно што је лепота и што је дар умножи се. Ту, на овом месту, чућемо глас Божији и овде на овом месту разумећемо да смо сви једни другима потребни, да не постоји важнији и мање важан или неважан, него да свако има своје место и да свако може узрастати у радости, у лепоти, у добру, у врлини, у стицању мира, само онда када је спреман да отвори своју душу за другога, да у своју душу смести другога, нагласио је Патријарх Порфирије.

После свете Литургије, уручен је орден ктитору г. Ивану Мијаиловићу, осталим појединцима и удружењима уручене су архијерејске грамате, а затим је одржан културно-уметнички програм који су припремили штићеници дома.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести