ПОНЕДЕЉАК, 9. 10. 2023 - 09:40

Извор: ТВ ХРАМ

Слава параклиса Православног богословског факултета у Београду - Патријарх Порфирије: Свети Јован Богослов је узор и пример сваком оном који хоће да сведочи реч Божију (ФОТО/ВИДЕО)

Није чудо што је Свети Јован Богослов покровитељ наше највише академске установе. Он је покровитељ зато што се њему обраћамо да буде уз нас онда када изучавамо писма и речи Светих отаца, али он је истовремено и подстицај и узор и пример за углед сваком оном који хоће да буде апостол, да буде јеванђелист, у најширем смислу те речи, то јест, онај који хоће да сведочи реч Божију свету, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 9. октобра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију поводом славе параклиса Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду, 9. октобра 2023. године.

Његовој Светости саслуживало је свештенство и свештеномонаштво, у молитвеном присуству професора и студената факултета, као и верног народа.

Говорећи о Светом Јовану Богослову, Патријарх Порфирије је рекао да није случајно што је наша Црква узела Светог апостола и јеванђелисту Јована за покровитеља највише академске установе наше Цркве, јер апостол Јован је први од људи који је добио епитет, атрибут - богослов. И то је добио тај атрибут, тај назив, зато што је његова личност, узимајући у обзир све оно што он јесте, и дарове и труд и подвиг и знања, али и присуства благодати Духа Светога, постао онај који учествује у имену богослов, у имеу теолог, који се пише великим словом, а то је сам наш Господ Исус Хрсистос. Једини истински теолог јесте Син Божији, Логос, Онај који је узео на себе људско тело и собом, својом личношћу описао Бога, открио Бога нама људима, у мери у којој је то нама потребно за спасење, а то значи за пуноћу живота, и у мери у којој може да прими створена природа људска природа. Дакле, Свети Јован Богослов је богослов и то не пре свега због тога што је црпео своја знања, интелектуална, рационална знања о Богу, ишчитавајући странице и странице књига, јер уосталом, знање или познање Бога није знање о Богу, него је познанство са Богом.

Знање или познање Бога је нераскидива заједница са Богом, а Свети Јован Богосллов је назван напрсним учеником Христовим, то јест оним учеником који је био на грудима Христовим. Нарвано да је то сликовита представа, метафора онога што зовемо заједницом, општењем. Дакле, Свети Јован Богослов је најинтензивније, најприсније био у јединству са Богом Логосом и ту је црпео своје иксутво, своју спознају, која је последица органског јединства са Богом, своју спознају самога Бога. И отуда је његова реч о Богу израз искуства заједнице са Богом и опет у мери у којој је могуће да то изрази ограничена људска реч и у мери у којој је то могуће да буде пренета ограниченом људском уму и оганиченој људској спознаји. Није чудо што је Свети Јован Богослов покровитељ наше највише академске установе. Он је покровитељ зато што се њему обраћамо да буде уз нас онда када изучавамо писма и речи Светих отаца, али он је истовремено и подстицај и узор и пример за углед сваком оном који хоће да буде апостол, да буде јеванђелист, у најширем смислу те речи, то јест, онај који хоће да сведочи реч Божију свету, нагласио је Патријарх српски.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести