НЕДЕЉА, 1. 10. 2023 - 09:27

Извор: TВ Храм

Света архијерејска Литургија у Храму Светог Саве- Патријарх Порфирије: Потребна нам је истинска и права вера (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је у недељу 1. октобра 2023. године свету архијерејску Литургију у Храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Његовој Светости саслуживало је братство Светосавског храма у молитвеном присуству бројног верног народа.

Патријарх Порфирије се после Јеванђеља обратио поучном беседом у којој је навео да ми често имамо утисак а понекад и дубоко уверење да је довољно то што смо крштени у православној цркви, што смо православни хришћани да бисмо могли да будемо сигурни да смо вреднији и бољи од других, а у ширем смислу те речи и сви православни хришћани, будући да су чланови једне свете, саборне и апостолске Цркве, истините Цркве истините вере имају доживљај да је то само по себи довољно да будемо милији Богу од других људи и да заправо Бог припада заправо само нама и само ми припадамо Њему.

"У тим тренуцима заборављамо пре свега начелну истини, да је Бог створио људски род, створио сваког човека по својој слици и прилици, и да хоће да сви дођу под знање истине, то јест у заједницу са Њим. И наравно да је неизмерно важна чињеница да смо православни хришћани и наравно да знамо да је пуноћа откровења Божијег дата Цркви Христовој и да се та пуноћа откровења Божијег у православној вери чува неокрњено, онако како је Господ предао и открио апостолима и онако како су апостоли кроз Цркву до наших дана преко светих отаца нама предали.

Али та иста чињеница наравно да јесте утеха за нас, међутим у исто време нас позива на неупоредиво већу одговорност и дубље разумевање откровења Божијег, одговорност за своје спасење, али не само за своје него и за спасење својих ближњих, али и за спасење читавог света. То што имамо чисту, истински, неокрњену веру треба да се преточи, пројави у конкретном животу, да та наша вера буде толико велика да и они којима она недостаје или они код којих је погрешна могу да имају утеху на крилима наше вере", поручио је Патријарх Порфирије.
 

После свете архијерејске Литургије Патријарх Порфирије благословио је и угостио децу из Гњилана са Косова и Метохије који су присуствовали светој Литургији и провео време са њима на трпези љубави.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести