СРЕДА, 27. 9. 2023 - 19:43

Извор: Градска општина Земун

Симболично обележена заветна слава општине Земун - Крстовдан (ФОТО)

Православни празник Воздвижење часног Крста, у народу познатији као Крстовдан, који Градска општина Земун прославља као своју заветну славу, свечано је обележен светом Литургијом у храму Светог оца Николаја Мирликијског и пригодним славским обредом у општинском здању.

Градска општина Земун

Празничну службу држао је викарни епископ липљански и војни Г. Доситеј уз саслужење свештенства земунских цркава, а присуствовао јој је председник ГО Земун Гаврило Ковачевић са својим сарадницима.

Будући да је проглашен Дан жалости у Републици Србији због трагичних догађаја на Косову и Метохији, ове године је изостала литија, а симболично обележавање славе настављено је сечењем славског колача уз присуство руководства Градске општине Земун.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић честитао је славу с уверењем и надом да ће слога и мир у наше народу превладати сваку невољу и да ћемо наредни Крстовдан прославити уз традиционалну литију која пролази земунским улицама.

Овај велики црквени и народни празник – Крстовдан или Воздвижење (Подизање) часног Крста везује се за проналазак часног Крста Господњег на Голготи и повратак Крста из Персије поново у Јерусалим.

Градска општина Земун
Градска општина Земун

Повезане вести

Вести