СРЕДА, 27. 9. 2023 - 10:31

Извор: ТВ ХРАМ

Крстовдан у Пећкој Патријаршији - Епископ Иларион: Крст је знамење победе (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију на празник Воздвижења Часног Крста - Крстовдан, 27. септембра 2023. године у манастиру Пећка Патријаршија, уз саслужење пароха Драгана Радовановића и молитвеном присуству сестринства манастира.

М. Петровић

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао да свако од нас носећи свој крст у животу треба свакога дана да од знамења проклетства, прави знамење победе, да знамо да тескоба коју осећамо има смисла, да знамо да бол има смисла, да знамо да неправда има смисла, да све има смисла када на том крсту видимо Господа Христа. Нека би нам Господ Христос распети и васкрсли и вазнесени, нека би нам дао снаге да на овом месту, посебно Пећкој Патријаршији, месту које је крстом означено, нашом вером у нашим срцима, да чинимо од проклетства благослов, да све оно што на нас насрће као лоше, као пропаст, као бесмисао, јер знате да овај свет у злу лежи и иде ка свом крају и преображају, да ми све то својом вером у Христа Васкрслога преображавмо свакога дана. То је дужност хришћанина.

М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић

* * *

Крстовдан

ТВ Храм

Овога дана празнују се два догађаја у вези са Часним Крстом Христовим: прво проналазак Часног Крста на Голготи, и друго повратак Часног Крста из Персије опет у Јерусалим. Обилазећи Свету Земљу св. царица Јелена намисли да потражи Часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде место где се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три крста. Док царица беше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога места пратња са мртвацем. Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други крст, мртвац лежаше непромењено. А када ставише на њ трећи крст, мртвац оживе. По томе познаше, да је то Часни и животворни Крст Христов. Метнуше га потом и на једну болесну жену, и жена оздрави. Тада патријарх уздиже Крст, да га сав народ види, а народ са сузама певаше: Господе помилуј! Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ Часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији Крст је лежао 14 година. Цар грчки Ираклије 628. год. победи Хозроја и са славом поврати Крст у Јерусалим. Ушавши у град, цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но наједанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити. Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском оделу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио. То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у бедној одећи и босоног уз е Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост, и утеху целог хришћанског света.

Повезане вести

Вести