СРЕДА, 27. 9. 2023 - 10:24

Извор: ТВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у цркви Светог Димитрија на Новом Београду - Епископ Петар: Крст је симбол безграничне љубави Божије (ФОТО/ВИДЕО)

Ми се поклањамо крсту као симболу безграничне љубави Божије, безграничне љубави која је од највеће трагедије, од највећег бесмисла у историји, највећег зла у историји, које је било управо разапињање Онога који је безгрешан, Онога који је дошао да нам живот да. Заиста љубав Божија јесте учинила тај бесмисао, то зло, кроз Његово Васкрсење и победу над злом, неправдом и бесмислом, да управо постане симбол љубави, симбол смисла и симбол победе, симбол живота, симбол спасења, рекао је Епископ Петар у беседи, 27. септембра 2023. године.

ТВ Храм

На празник Воздвижења Часног Крста - Крстовдан, 27. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викарни Епископ Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у цркви Светог Димитрија на Новом Београду.

Епископу Петру саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

У надахнутој беседи, Преосвећени Епископ је рекао да ми данас славимо крст, не зато што је крст некада био симбол смрти, понижења, на крсту су разапињани најгори могући разбојници, то је била најсрамнија и најстрашнија смрт којом је могао да буде кажњен човек тог доба. Не поклањамо се ми том. Ми се поклањамо крсту као симболу безграничне љубави Божије, безграничне љубави која је од највеће трагедије, од највећег бесмисла у историји, највећег зла у историји, које је било управо разапињање Онога који је безгрешан, Онога који је дошао да нам живот да. Заиста љубав Божија јесте учинила тај бесмисао, то зло, кроз Његово Васкрсење и победу над злом, неправдом и бесмислом, да управо постане симбол љубави, симбол смисла и симбол победе, симбол живота, симбол спасења.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Крстовдан

ТВ Храм

Овога дана празнују се два догађаја у вези са Часним Крстом Христовим: прво проналазак Часног Крста на Голготи, и друго повратак Часног Крста из Персије опет у Јерусалим. Обилазећи Свету Земљу св. царица Јелена намисли да потражи Часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде место где се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три крста. Док царица беше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога места пратња са мртвацем. Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други крст, мртвац лежаше непромењено. А када ставише на њ трећи крст, мртвац оживе. По томе познаше, да је то Часни и животворни Крст Христов. Метнуше га потом и на једну болесну жену, и жена оздрави. Тада патријарх уздиже Крст, да га сав народ види, а народ са сузама певаше: Господе помилуј! Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ Часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији Крст је лежао 14 година. Цар грчки Ираклије 628. год. победи Хозроја и са славом поврати Крст у Јерусалим. Ушавши у град, цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но наједанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити. Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском оделу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио. То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у бедној одећи и босоног уз е Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост, и утеху целог хришћанског света.

Повезане вести

Вести