СРЕДА, 27. 9. 2023 - 09:47

Извор: ТВ ХРАМ

Крстовдан литургијски прослављен у храму Светог цара Константина и царице Јелене - Епископ Нектарије: Својим животима сведочимо крстоваскрсну природу Цркве (ФОТО/ВИДЕО)

Свети цар Лазар даровао је честицу Часног Крста манастиру Ватопеду, Свети Сава је донео Часни Крст из Јерусалима у Хиландар, и ми смо тиме народ који је понео свој Часни Крст и до дан данас га носи уздигнуте главе гледајући распетога Христа и идући за Њим. Крст Господњи и овај празник позива нас да пратимо Господа и да следимо у свом животу Њега, рекао је Епископ Нектарије у беседи, 27. септембра 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је на светом евхаристијском сабрању на празник Воздвижења Часног Крста - Крстовдан, 27. септембра 2023. године у цркви Светог цара Константина и царице Јелене у Београду.

Епископу Нектарију саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству бројног верног народа.

Поучавајући сабране архипастирском беседом, Преосвећени Епископ је рекао да је Свети цар Лазар даровао честицу Часног Крста манастиру Ватопеду, Свети Сава је донео Часни Крст из Јерусалима у Хиландар, и ми смо тиме народ који је понео свој Часни Крст и до дан данас га носи уздигнуте главе гледајући распетога Христа и идући за Њим. Крст Господњи и овај празник позива нас да пратимо Господа и да следимо у свом животу Њега. Својим животима сведочимо крстоваскрсну природу Цркве. Када све своје моћи и сва своја стремљења усмеримо ка Христу, живећи животом љубави, Господ ће нам дати моћ да одолимо сваком искушењу, подарити нам истински мир и спокој у своме наручју. Крст није само симбол страдања, већ је и симбол покоравања вољи Божијој, самоодрицања ради добра ближњега.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Крстовдан

ТВ Храм

Овога дана празнују се два догађаја у вези са Часним Крстом Христовим: прво проналазак Часног Крста на Голготи, и друго повратак Часног Крста из Персије опет у Јерусалим. Обилазећи Свету Земљу св. царица Јелена намисли да потражи Часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде место где се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три крста. Док царица беше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога места пратња са мртвацем. Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други крст, мртвац лежаше непромењено. А када ставише на њ трећи крст, мртвац оживе. По томе познаше, да је то Часни и животворни Крст Христов. Метнуше га потом и на једну болесну жену, и жена оздрави. Тада патријарх уздиже Крст, да га сав народ види, а народ са сузама певаше: Господе помилуј! Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ Часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији Крст је лежао 14 година. Цар грчки Ираклије 628. год. победи Хозроја и са славом поврати Крст у Јерусалим. Ушавши у град, цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но наједанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити. Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском оделу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио. То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у бедној одећи и босоног уз е Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост, и утеху целог хришћанског света.

Повезане вести

Вести