СУБОТА, 23. 9. 2023 - 19:32

Извор: ТВ Храм

Свечани чин доксологије у Саборном храму у Мостару поводом посете Патријарха Порфирија (ФОТО)

Поводом посете Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Епархији захумско-херцеговачкој и приморској у  суботу 23. септембра 2023. године у Саборној цркви Силаска Светог Духа на апостоле у Мостару служен је свечани чин доксологије.

ТВ Храм


Свечаном чину доксологије су присуствовали Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и Преосвећена господа епископи: британско-скандинавски Доситеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, милешевски Атанасије, горњокарловачки Герасим,  бихаћко-петровачки Сергије, пакрачко-славонски Јован, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и  јегарски Нектарије, свештенство и свештено монаштво више епархија као и бројни верни народ.

Поздравним говором обратио се Епископ Димитрије, након чега сабранима се обратио и Његова Светост.

"Ми знамо да има много народа под капом небеском и да су народи међу собом слични, да деле многе заједничке вредности и многа заједничка искуства, али да без обзира што имају много заједничког сваки има неки свој печат и без обзира на многе различитости постоји једна црвена нит, постоји нешто, како би рекао један путописац, сви народи су истоветни, идентични а то је по томе да сваки народ има место које је одредио да дигне храм у славу Божију и жртвеник са којег ће се обраћати Богу. Место на којем ће се сабирати и остваривати међусобно јединство, али и мерити себе, огледати себе, процењивати себе на том месту у односу на оно што је Бог заповедио да је честито, да је истинито, праведно, свето, да је исправан начин живота. И ево Бог је дао да ми православни Срби имамо и место и начин", истакао је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм

***

Поводом обележавања сто педесет година од освећења Саборне цркве у Мостару, а након деведесет година од последње патријарашке Литургије у њој служеној за време патријарха Варнаве, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствоваће у недељу 24. септембра 2023. године светом Литургијом у Саборној цркви Силаска Светог Духа на апостоле у Мостару са почетком у 9 часова.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести