ЧЕТВРТАК, 21. 9. 2023 - 08:55

Извор: ТВ ХРАМ

Слава цркве Ружице на Калемегдану - Епископ Петар: Најлепши могући дар људског рода Творцу је Пресвета Богородица Марија (ФОТО/ВИДЕО)

Данас славимо рођење Оне због које сви можемо радосно и са љубављу рећи да човек није проклето биће. Онај највећи допринос, највећа креативност, најлепши могући дар људскога рода, највеће могуће уздарје људског рода Творцу је Пресвета, Пречиста Богородица Марија, рекао је Епископ Петар у беседи, 21. септембра 2023. године.

ТВ Храм

На празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, 21. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Патријарха српског, предстојао је на светом евхаристијском сабрању у цркви Ружици на Калемегдану.

Епископу Петру саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

Поучавајући сабране беседом, Преосвећени Епископ је рекао да је Господ Бог наш створивши човека и читаву творевину, човеку као круни творевине дао је најузвишенији могићи дар, створио га је по своме лику и даровао му је дар слободе. Тим даром омогућио је човеку највеће блаженство, а то је да на креативан начин благодари свом Творцу, да му на његов дар приноси уздарје и да у заједници са Њим задобије обожење и учествује у божанском вечном животу. Данас славимо рођење Оне због које сви можемо радосно и са љубављу рећи да човек није проклето биће. Онај највећи допринос, највећа креативност, најлепши могући дар људскога рода, највеће могуће уздарје људског рода Творцу је Пресвета, Пречиста Богородица Марија.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Рођење Пресвете Богородице

ТВ Храм

Света Дева Марија роди се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане. Отац јој беше из племена Давидова, а матер од рода Аронова. И тако она беше по оцу од рода царска, а по мајци од рода архијерејска, и тиме већ предображаваше Онога, који ће се из ње родити, као Цара и Првосвештеника. Њени родитељи беху већ остарели, а немаху деце. И зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом. И у скрушености својој мољаху се Богу с плачем, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И Бог свемогући и свевидећи обрадова их радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им дарова не само ћерку, но и Богомајку; озари их не само радошћу временом, него и вечном. Даде им Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука — али какву ћерку и каквог унука! Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трпеза хлеба небеснога, живот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте — беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Рођена у Назарету, а после 3 године одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест св. архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.

Повезане вести

Вести