ЧЕТВРТАК, 21. 9. 2023 - 08:51

Извор: TВ ХРАМ

Слава манастира Рајиновац - Епископ Стефан: Без дана Рођења Пресвете Богородице нема ни нашег спасења ни васкрсења (ФОТО/ВИДЕО)

Ово је велики догађај и зато је Богородица веома важна и значајна у нашем роду, у нашем спасењу и зато без овога дана нема ни нашег спасења ни васкрсења. На овај дан треба поготово да се молимо за свето рађање, за нашу децу, за наше породице, да Господ сачува породице, да се што више бракова сачува, да се што више деце рађа, рекао је Епископ Стефан у беседи, 21. септембра 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, 21. септембра 2023. године, у манастиру Рајиновац, који овај празник прославља као своју славу.

Епископу Стефану саслуживао је архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода, архимандрит Варнава, игуман манастира Трескавац, јеромонах Андреј из манастира Нимник, свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству игумана манастира Рајиновац архимандрита Серафима, монаштва и многобројног верног народа.

На крају свете Литургије извршен је литијски опход и освештани су славски дарови.

Честитајући славу игуману и верном народу, Преосвећени Епископ је рекао да је Рођење Пресвете Богородице заиста било посебно, свето рођење и оно је описано у Светом Писму. Ми њега не прослављамо зато што је неко на данашњи дан рођен, него неко ко се родио имао је ради чега и да живи и својим животом је показао или показала колико је човек важан Богу и колико је човек,  појединац моћан да промени целокупни живот целе земаљске кугле. Ово је велики догађај и зато је Богородица веома важна и значајна у нашем роду, у нашем спасењу и зато без овога дана нема ни нашег спасења ни васкрсења. На овај дан треба поготово да се молимо за свето рађање, за нашу децу, за наше породице, да Господ сачува породице, да се што више бракова сачува, да се што више деце рађа.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Рођење Пресвете Богородице

ТВ Храм

Света Дева Марија роди се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане. Отац јој беше из племена Давидова, а матер од рода Аронова. И тако она беше по оцу од рода царска, а по мајци од рода архијерејска, и тиме већ предображаваше Онога, који ће се из ње родити, као Цара и Првосвештеника. Њени родитељи беху већ остарели, а немаху деце. И зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом. И у скрушености својој мољаху се Богу с плачем, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И Бог свемогући и свевидећи обрадова их радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им дарова не само ћерку, но и Богомајку; озари их не само радошћу временом, него и вечном. Даде им Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука — али какву ћерку и каквог унука! Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трпеза хлеба небеснога, живот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте — беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Рођена у Назарету, а после 3 године одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест св. архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.

Повезане вести

Вести