ПОНЕДЕЉАК, 18. 9. 2023 - 12:02

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено евхаристијско сабрање у манастиру Ћелије Колубарске - Епископ Доситеј: Љуби Господа Бога свога (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ липљански и војни г. Доситеј, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је у Петнаесту недељу по Духовима, 17. септембра 2023. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Ћелије Колубарске код Лајковца. Епископ Доситеј је служио последњу Литургију као игуман ове светиње.

ТВ Храм

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао да један од законика, људи који су знали закон Божији, који су изучавали Свето Писмо и мислили да знају тајне Божије, један од тих законика је приступио Христу кушајући Га, не да је приступио побожно, да би имао духовне користи, него није са добром намером приступио. Приступио је кушајући Христа, не би ли Он дао погрешан одговор и не би ли имали за шта оптужити Га. Али, доброта Божија је јача од злобе људске и иако он приступа кушајући Га, Христос му чини добро, даје одговор, поучава и каже која је то највећа заповест Божија - Љуби Господа Бога својега и каже како да се љуби Господ Бог - свим срцем, свом душом, свом мишљу, свом снагом. Када би се човек искрено замислио и удубио у смисао ових речи уздахнуо би и учинило би му се да је ово тешко испунити. Како да човек живи у овом свету и да тако силно заволи Бога, не било како, него свим оним што има - свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом, свом снагом својом, оном духовном снагом, боголиком, јер створени смо по лику Његовом и све оно у нама што личи на Њега треба да Га љуби.

На крају свете Литургије, Епископ Доситеј провео је време у срдачном разговору и благословио верни народ који је дошао да се опрости са њим.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести