НЕДЕЉА, 3. 9. 2023 - 14:57

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Алексеј богослужио на Православном богословском факултету у Београду (ФОТО)

У параклису Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Патријарха српског Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у Тринаесту недељу по Духовима, када молитвено прослављамо Светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког, 03. септембра 2023. године.

ТВ Храм

Епископу Алексеју саслуживало је свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству професора и студената факултета, као и верног народа Божијег.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети свештеномученик Рафаило Шишатовачки

ТВ Храм

Свети свештеномученик Рафаило (у свету Герогије, Ђорђе) Момчиловић рођен је 23. априла 1875. године од оца Велимира и мајке Персиде, у бачком месту Дероње, где је завршио основну школу. Када је навршио десет година одлази у манастир Ковиљ, а потом у манастир Бођане. Монашки постриг примио је 26. октобра 1896. године у манастиру Манасији од игумана Мирона (Ђорђевића). Митрополит Михаило рукоположио је Рафаила, 23. новембра 1896. године, за јерођакона. Упоредо са духовним узрастањем, Рафаило је усавршавао и сликарску вештину. Ликовно образовање стицао је у Београду, Москви и Италији. Урадио је иконостасе у црквама у Великој Крсни (1902), манастиру Раковици (1905/6), Пачиру и Горњем Ковиљу (1908-10) и у цркви Ружици у Београду (1925/6). Јеромонах Рафаило урадио је доста појединачних икона, затим портрета црквених личности, а био је и одличан пејзажиста. Други светски рат архимандрит Рафаило дочекао је у манастиру Шишатовцу као игуман. Усташе су га ухапсиле, заједно са тројицом шишатовачких монаха, 25. августа 1941. и отпремили возом за Славонску Пожегу. Током путовања игуман Рафаило је мучен на разне начине: ударан разним предметима и чупана му је брада. У логору у Славонској Пожеги настављено је страдање свештеномонаха Рафаила. После незапамћених мука издахнуо је 3. септембра 1941. године. До данас није познато где је сахрањен. На редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 1999. године, игуман Рафаило проглашен је за светог и унет у Именослов Српске цркве као свештеномученик. Датум његовог спомена је 3. септембар - дан постраданија.

Повезане вести

Вести