НЕДЕЉА, 27. 8. 2023 - 10:44

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у цркви Сабора Српских Светитеља на Карабурми: Христос мора бити темељ нашег постојања (ФОТО/ВИДЕО)

Господ наш Христос треба да нам буде на првом месту и да независно од околности, независно од амбијента у коме живимо, од услова у којима живимо, Он мора бити темељ нашег постојања. Када је Он темељ, онда имамо смисао, онда имамо пуноћу, онда идемо ка савршенству и онда све оно што смо добили, без обзира да ли смо богати, мање богати или немамо иметка, у било чему, без обзира на то, оно што јесмо добија своју пуноћу и свој смисао Господом нашим Исусом Христом, јер Он је богатство. Онај који има Њега, он је богат, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, у недељу 27. августа 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Сабора Српских Светитеља на Карабурми, у Дванаесту недељу по Духовима, 27. августа 2023. године.

Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У беседи, Његова Светост је рекао да смо чули једну драматичну причу из Јеванђеља по Матеју и на први поглед може нам се учинити да ова прича говори о богатству и сиромаштву, о богатима и сиромашнима и о томе да онај који је богат, тешко, или готово немогуће не може ући у Царство Небеско, што би онда произвело један логичан закључак да онај који је сиромашан унапред има обезбеђено себи спасење. Међутим, ова прича није прича о богатима и сиромашнима и о томе да се сиромашни спашавају, а богати не. Ова прича јесте прича о два начина живота вере. Један је религијско-етички, моралистички, а други је истински, духовни начин живота, аутентичан, јеванђелски. Наиме, из ове приче видимо да младић који је приступио Господу држи споља закон, у свему је честит, вероватно је и многима пример за углед, он постоји, даје десетак и то је заиста довољно да човек искаже своју веру у то да Бог постоји, у то да Бога треба слушати, али у таквом начину живота скрива се један опасност - да човек помисли да је довољно да се споља придржава правила вере, испуњавања заповести Божијих и да помисли да самим тим што пости, што се моли, што чини милостињу, што помаже другима, унапред има загарантовано спасење.

На питање које је младић упутио Христу - Шта да радим да имам живот вечни, Господ му је рекао - Држи оно што од тебе тражи Свето Писмо, држи се оног што од тебе траже заповести Божије, и зато младић пита, јер је испунио заповести Божије - А шта да чиним да имам живот вечни. Господ му одговара једноставно - Све што имаш подели сиромасима и пођи за мном. Одрећи се оног што имамо значи разумети да извор нашега спасења, савршенства и пуноће живота, није оно што ми имамо и што смо постигли, него извор свега, сваке пуноће, лепоте, радости, светости, мира, смисла нашега постојања јесте живи Бог Исус Христос. И онда када помислимо да можемо постићи нешто сами испуњавајући заповести, остварујући различите резултате, да је то довољно, осећамо празнину, јер тек онда када разумемо да Господ наш Христос треба да нам буде на првом месту и да независно од околности, независно од амбијента у коме живимо, од услова у којима живимо, Он мора бити темељ нашег постојања. Када је Он темељ, онда имамо смисао, онда имамо пуноћу, онда идемо ка савршенству и онда све оно што смо добили, без обзира да ли смо богати, мање богати или немамо иметка, у било чему, без обзира на то, оно што јесмо добија своју пуноћу и свој смисао Господом нашим Исусом Христом, јер Он је богатство. Онај који има Њега, он је богат, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести