СУБОТА, 19. 8. 2023 - 12:39

Извор: ТВ ХРАМ

Празник Преображења Господњег молитвено прослављен у храму Светог Димитрија на Новом Београду - Епископ Петар: У цркву долазимо да се преобразимо (ФОТО/ВИДЕО)

У цркву долазимо да се преобразимо, да управо оно што је лепо, што чини лепоту овог живота учинимо вечним, учинимо целовитим, здравим, непролазним, рекао је Епископ Петар у беседи, 19. августа 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Патријарха Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Димитрија на Новом Београду, на празник Преображења Господњег, 19. августа 2023. године.

Епископу Петру саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божијег.

У својој беседи, Преосвећени Епископ је рекао да у цркву долазимо да се преобразимо, да управо оно што је лепо, што чини лепоту овог живота учинимо вечним, учинимо целовитим, здравим, непролазним. Ми овде предокушамо и окушамо божанску енергију, спасење, дах вечног живота, учесници смо Царства Божијег, већ овде и сада. Вером својом то предокушамо, то је оно што нас чека, али изашавши одавде окупани благодаћу Божијом, сједињени са Господом, то све треба да нам буде мотив да ми преображени преобразимо наш однос према свету, према нашим ближњима, сами према себи.

На крају свете Литургије освештано је грожђе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преображење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа

ТВ Храм

Треће године Своје проповеди на земљи Господ Исус чешће говораше ученицима Својим о блиском страдању Своме, но уједно и о слави Својој после страдања на крсту. Да не би предстојеће страдање Његово сасвим раслабило ученике те да не би отпали од Њега, Он Премудри, хтеде им пре страдања показати делимично славу Своју божанску. Зато узевши собом Петра, Јакова и Јована изиђе с њима ноћу на гору Тавор, и ту се преобрази пред њима. И засја се лице његово као сунце а хаљине његове посташе свијетле као снијег. И појавише се покрај Њега Мојсеј и Илија, велики старозаветни пророци. И видеше ученици и удивише се. И рече Петар: Господе, добро нам је овде бити; ако хоћеш да начинимо овде три сјенице (колибе): Теби једну, а Мојсију једну, а једну Илији. Но док још Петар говораше, удаљише се Мојсеј и Илија, и сјајан облак окружи Господа и ученике, и дође глас из облака: ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи, њега послушајте. Чувши овај глас, ученици падоше ничице на земљу као мртви и осташе тако лежећи у страху докле им Господ не приђе и не рече им; устаните и не бојте се (Мат. 17). Зашто Господ узе само тројицу ученика на Тавор а не све? Јер Јуда не беше достојан да види божанску славу Учитеља, кога ће он издати, а њега самог Господ не хте оставити под гором, да не би тиме издајник правдао своје издајство. Зашто се преобрази на гори а не у долини? Да би нас научио двема врлинама: трудољубљу и богомислију. Јер пењање на висину захтева труд, а висина представља висину мисли наших, тј. богомислије. Зашто се преобрази ноћу? Јер је ноћ подеснија за молитву и богомислије него дан, и јер ноћ закрива тамом сву земаљску красоту а открива красоту звезданог неба. Зашто се појавише Мојсеј и Илија? Да се разбије заблуда јеврејска, као да је Христос неки од пророка, Илија, Јеремија или неки други — зато се Он јавља као Цар над пророцима, и зато се Мојсеј и Илија јављају као слуге Његове. Дотле је Господ много пута показао ученицима божанску моћ Своју, а на Тавору им је показао божанску природу Своју. То виђење Божанства Његовог и слишање небеског сведочанства о Њему као Сину Божјем требало је да послужи ученицима у дане страдања Господњег на укрепљење непоколебљиве вере у Њега и Његову крајњу победу.

Повезане вести

Вести