СУБОТА, 19. 8. 2023 - 10:09

Извор: ТВ ХРАМ

Слава цркве Преображења Господњег на Видиковцу - Епископ Алексеј: Светлост која је засијала на Тавору нека засија у срцима нашим (ФОТО/ВИДЕО)

Светлост која је засијала на Тавору, нетварна светлост, треба да засија у срцима нашим. То треба да је циљ нашег живота, јер ако та светлост засија, онда је благодат Духа Светога у нама, јер смо храм Духа Светога. Христос се појавио и на Гори Тавору показао је својим ученицима славу своју. То је та слава, живети у светлости, рекао је Епископ Алексеј у беседи, 19. августа 2023. године.

ТВ Храм

На празник Преображења Господњег, 19. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у храму посвећеном овом празнику на Видиковцу.

Епископу Алексеју саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

Поучавајући сабране архипастирском беседом, Преосвећени Епископ је рекао да светлост која је засијала на Тавору, нетварна светлост, треба да засија у срцима нашим. То треба да је циљ нашег живота, јер ако та светлост засија, онда је благодат Духа Светога у нама, јер смо храм Духа Светога. Христос се појавио и на Гори Тавору показао је својим ученицима славу своју. То је та слава, живети у светлости. Одсуство таме то је светлост. То је нама Христос показао на Гори Тавор. Господ никада нас не оставља, увек нам показује своју светлост, но онако како смо ми способни да је видимо, јер да је видимо онакву каква је права ослепели бисмо, јер духовно нисмо јаки. 

На крају свете Литургије освештани су славски дарови и грожђе.

Епископ Алексеј уручио је, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, грамату г. Ненаду Стевановићу за показану несебичну ревност према Српској Православној Цркви.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преображење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа

ТВ Храм

Треће године Своје проповеди на земљи Господ Исус чешће говораше ученицима Својим о блиском страдању Своме, но уједно и о слави Својој после страдања на крсту. Да не би предстојеће страдање Његово сасвим раслабило ученике те да не би отпали од Њега, Он Премудри, хтеде им пре страдања показати делимично славу Своју божанску. Зато узевши собом Петра, Јакова и Јована изиђе с њима ноћу на гору Тавор, и ту се преобрази пред њима. И засја се лице његово као сунце а хаљине његове посташе свијетле као снијег. И појавише се покрај Њега Мојсеј и Илија, велики старозаветни пророци. И видеше ученици и удивише се. И рече Петар: Господе, добро нам је овде бити; ако хоћеш да начинимо овде три сјенице (колибе): Теби једну, а Мојсију једну, а једну Илији. Но док још Петар говораше, удаљише се Мојсеј и Илија, и сјајан облак окружи Господа и ученике, и дође глас из облака: ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи, њега послушајте. Чувши овај глас, ученици падоше ничице на земљу као мртви и осташе тако лежећи у страху докле им Господ не приђе и не рече им; устаните и не бојте се (Мат. 17). Зашто Господ узе само тројицу ученика на Тавор а не све? Јер Јуда не беше достојан да види божанску славу Учитеља, кога ће он издати, а њега самог Господ не хте оставити под гором, да не би тиме издајник правдао своје издајство. Зашто се преобрази на гори а не у долини? Да би нас научио двема врлинама: трудољубљу и богомислију. Јер пењање на висину захтева труд, а висина представља висину мисли наших, тј. богомислије. Зашто се преобрази ноћу? Јер је ноћ подеснија за молитву и богомислије него дан, и јер ноћ закрива тамом сву земаљску красоту а открива красоту звезданог неба. Зашто се појавише Мојсеј и Илија? Да се разбије заблуда јеврејска, као да је Христос неки од пророка, Илија, Јеремија или неки други — зато се Он јавља као Цар над пророцима, и зато се Мојсеј и Илија јављају као слуге Његове. Дотле је Господ много пута показао ученицима божанску моћ Своју, а на Тавору им је показао божанску природу Своју. То виђење Божанства Његовог и слишање небеског сведочанства о Њему као Сину Божјем требало је да послужи ученицима у дане страдања Господњег на укрепљење непоколебљиве вере у Њега и Његову крајњу победу.

Повезане вести

Вести