УТОРАК, 15. 8. 2023 - 11:51

Извор: ТВ Храм

Храмовна слава манастира Светог Стефана у Сланцима - Епископ Доситеј: Кроз веру, врлине и љубав узрастамо ка Господу (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викарни Епископ Његове Светости служио je 15. августа 2023. године поводом храмовне славе, празника Преноса моштију Светог архиђакона Стефана, свету Литургију у манастиру посвећеном том првомученику у Сланцима код Београда.

ТВ Храм

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству верног народа.

У свом пучној беседи Епископ Достеј је истакао да је Господ створио овај прекрасан свет, прекрасан толико да су и анђели Божиј клицали када су гледали стварање овога света.

"И као круну Господ је створио човека и подарио му његов лик. Никога тако није украсио као што је украсио човека јер га је украсио да носи лик Бога живога, Бога вечнога, да носи лик свога Творца. И мало дана дана човек је уживао у своме блаженству и по лукаству ђавољем поремећен је тај склад, та симфонија човека са Богом. Човек се непослушношћу одвојио се од Бога. Покушао је да постане Бог без помоћи Бога. Бог је и желео нама такво добро да постанемо богови, али богови кроз усиновљење а оно бива кроз веру и поверење у свога Творца, кроз нашу оданост своме Творцу. Да кроз врлине и кроз љубав постанемо слични Њему и да се назовемо синови Вишњега као што и говори кроз светог пророка богови сте и синови Вишњега сви. Људи су ипак одступили од тог благословеног пута послушности", истакао је Епископ Достеј.

Не може магијским путем једењем плодова, нити помоћу неке технике да се постане Бог. Него кроз послушност и кроз облагодађеност, кроз Свете Тајне, почев од крштења и осталих до оне нај значајније за нас, до причешћа, до сједињења са Господом.

На крају свете Литургије Епископ Доситеј је пресекао славски колач и освештао славске дарове.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести