СРЕДА, 9. 8. 2023 - 11:05

Извор: ТВ ХРАМ

Храмовна слава цркве Светог Пантелејмона у Миријеву - Епископ Петар: Христос је донео живот (ФОТО/ВИДЕО)

Хришћанство је донело и Христос је донео живот, победу над смрћу. Ту је победа, ту је лепота, ту је здравље, ту је исцељење, ту је слобода. Једино када смрти више не буде тада ће нестати све болести, али нестаће и сви други проблеми који муче, и патња, и брига, и страх, и депресија, нестаће непријатељство, нестаће завист, сваки грех. Зато, исцељења од болести, потреба човека да буде здрав, јесте заправо потреба да буде целовит, потреба да буде вечно жив, да буде вечно слободан, потреба да буде додирнут руком Божијом. То је потреба за спасење. Управо чуда која је Господ чинио, која чине Његови свети, као што је и Свети Пантелејмон исцељивао јесу весници доласка Царства Божијег, рекао је Епископ Петар у беседи, у среду 09. августа 2023. године.

ТВ Храм

На празник Светог великомученика Пантелејмона, 09. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је на светом евхаристијском сабрању у храму посвећеном овом светитељу у Миријеву.

Епископу Петру саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божијег.

После прочитаног јеванђелског зачала, сабраном верном народу се речима архипастирске беседе обратио Преосвећени Епископ Петар и рекао да је један од знакова доласка Сина Божијег и Његовог присуства међу нама, Христа Бога нашег и показатељ да Он заиста јесте очекивани Месија и Спаситељ су управо била чудесна исцељења која је Господ чинио. Дакле, неми проговоре, слепи прогледају, хроми устају, болесни се исцељују. То је била радосна, блага вест, која је Свету земљу походила, и која до дана данашњег походи све крајеве земаљске. Наш проблем јесте управо то што смо ми болесни, али пре свега болесни смо од смрти. То је та основна и главна болест од које ми патимо и која је везана, такође, за грех и за сваку другу бол и за сваку другу муку.

И зато, хришћанство није донело неки бољи начин живота. Хришћанство је донело и Христос је донео живот, победу над смрћу. Ту је победа, ту је лепота, ту је здравље, ту је исцељење, ту је слобода. Једино када смрти више не буде тада ће нестати све болести, али нестаће и сви други проблеми који муче, и патња, и брига, и страх, и депресија, нестаће непријатељство, нестаће завист, сваки грех. Зато, исцељења од болести, потреба човека да буде здрав, јесте заправо потреба да буде целовит, потреба да буде вечно жив, да буде вечно слободан, потреба да буде додирнут руком Божијом. То је потреба за спасење. Управо чуда која је Господ чинио, која чине Његови свети, као што је и Свети Пантелејмон исцељивао јесу весници доласка Царства Божијег, нагласио је Епископ топлички.

На крају светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ освештао је славске дарове поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети великомученик Пантелејмон

ТВ Храм

Родом из Никомидије од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула а отац Евсторгије. Као младић изучио лекарске науке. Свештеник Ермолај призва га к себи, научи га вери Христовој и крсти га. Чудотворно излечи Пантелејмон једнога слепца, кога су други лекари узалуд лечили; излечи га именом Христовим, и крсти га. Из зависти оптуже лекари Пантелејмона као хришћанина, и Пантелејмон изађе пред цара Максимијана на суд. „И стаде пред земаљским царем телом, а умом стајаше пред Царем небеским." Пред царем он се слободно објави хришћанином, и на очи цареве излечи једног уз етог човека од дуготрајне болести. Ово чудо многе незнабошце привуче вери Христовој. Цар га стави на муке, но Господ му се јави у неколико махова и избави га цела и неповређена. Тада и св. Ермолај са Ермипом и Ермократом пострада. Осуђен на смрт св. Пантелејмон клече на молитву. Утом џелат удари га мачем по врату, и мач се преби као да је од воска. И не могаше га џелат погубити док светитељ не сврши молитву и сам не рече да га посеку. Његове мошти посташе целебне. Беше посечен Пантелејмон под неком маслином, која потом постаде сва окићена плодом. Пантелејмон значи свемилостиви. Бог свемилостиви прими праведну душу његову, и прослави га међу великим светитељима својим. Чесно пострада за Христа овај дивни мученик у младости својој 27. јула 304. год. Св. Пантелејмон призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу (свештању масла) заједно са св. Ермолајем и осталим бесребреницима и чудотворцима. Најдивнији храм, посвећен овом светитељу, налази се у Светој Гори.

Повезане вести

Вести