СРЕДА, 12. 7. 2023 - 10:06

Извор: ТВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у манастиру Пећка Патријаршија - Богослужио Епископ Иларион (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија, служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Пећка Патријаршија, на празник Светих апостола Петра и Павла, 12. јула 2023. године, у молитвеном присуству верног народа и сестринства манастира.

М. Петровић

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао да смо ми на древном месту, на месту које је и почетак, а можемо да кажемо и крај, јер ово место је дом Спасов, а Спас је Алфа и Омега, Он је почетак и крај. Овај дом Спасов је установио апостол нашег рода, Свети отац Сава, односно његов ученик Свети Арсеније по његовом благослову. Желећи да пренесе онај камен, ону стену на којој је Црква утемељена из Јерусалима, из Свете Земље. И пренео га је овде, баш на овај камен. Можемо да кажемо да смо ми сада овде на Сиону, ево нас у светом граду Јерусалиму који силази са небеса, а овај камен се непрекидно узноси на небеса литургијски, јер то је заправо литургијски разговор створеног и нествореног. Господ силази и снисходи, спушта своју благодат, осењује нас и тада нам се открива превелика тајна о љубави превечној која се излила из вечности и у време и у простор када је створен свет.

М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић
М. Петровић

* * *

Свети апостоли Петар и Павле

ТВ Храм

Свети апостол Петар. Син Јонин, брат Андреје првозваног, из племена Симеонова, из града Витсаиде. Био је рибар, и најпре се звао Симеоном, но Господ је благоизволео назвати га Кифом, или Петром (Јов. 1, 42). Он је први од ученика јасно изразио веру у Господа Исуса рекавши: Ти су Христос, Син Бога живога (Мат. 16, 16). Његова љубав према Господу била је велика, а његова вера у Господа постепено се утврђивала. Када је Господ изведен на суд, Петар Га се три пута одрекао, но само један поглед у лице Господа и душа Петрова била је испуњена стидом и покајањем. После силаска Светога Духа Петар се јавља наустрашивим и силним проповедником Јеванђеља. После његове једне беседе у Јерусалиму обратило се у веру око 3000 душа. Проповедао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији. Чинио је моћна чудеса: лечио је болесне, ваксрсавао мртве; чак и од сенке његове исцељивали су се болесници. Имао је велику борбу са Симоном Волхом, који се издавао за бога, а у ствари био је слуга сатанин. Најзад га је посрамио и победио. По заповести опакога цара Нерона, Симоновог пријатеља, Петар би осуђен на смрт. Поставивши Лина за епископа у Риму и посаветовавши и утешивши стадо Христово, Петар пође радосно на смрт. Видећи крст пред собом, он ум оли своје џелате, да га распну наопако, пошто сматраше себе недостојним да умре као и Господ његов. И тако упокоји се велики слуга великог Господара, и прими венац славе вечне.

Свети апостол Павле. Родом из Тарса, а од племена Венијаминова. Најпре се звао Савле, учио се код Гамалила, био фарисеј и гонитељ Хришћанства. Чудесно обраћен у веру хришћанску самим Господом, који му се јавио на путу за Дамаск. Крштен од ап. Ананије, прозват Павлом и увршћен у службу великих апостола. Са пламеном ревношћу проповедао Јеванђеље свуда од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу незнабошцима. Добио назив апостола незнабожаца. Колико су страховита била његова страдања, толико је било његово натчовечанско стрпљење. Кроз све године свог проповедања он је из дана у дан висио као о једном слабом кончићу између живота и смрти. Пошто је испунио све дане и ноћи трудом и страдањем за Христа, пошто је организовао цркву по многобројним местима, и пошто је достигао ту меру савршенства, да је могао рећи: не живим ја него Христос живи у мени, тада је био посечен у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

Повезане вести

Вести