ПЕТАК, 7. 7. 2023 - 11:50

Извор: ТВ Храм

На Централном гробљу у Београду облежена слава храма Рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдан (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију на Централном гробљу у Београду где је свечано облежено Рођење Светог Јована Крститеља у храму посвећеном овом светитељу.

ТВ Храм

Преосвећеном Епископу Алексеју саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству великог броја верника.

Након Литургије Епископ Алексеј је одржао беседу у којој је рекао да се налазимо на гробљу, чудној мешавини живота у телу и живота у гробу.

"Ја сам заиста задивљен, посебно се захваљујем нашем Светјешем Патријарху који ме је данас упутио овде и радујем се што сам са вама.  Повод нашег окупљања јесте данашњи празник, човека највећег који је рођен на земљи, под небеском капом највећег светитеља... Нека нам Господ дао да схватимо значај његовог појављивања међу нама, значај његовог одрицања, значаја његове вере у Бога", рекао је Епископ Алексеј, а након беседе уследило је освештење славских дарова и сечење славског колача.

Налазимо се на гробљу, чудна мешавина живота у телу и живота у гробу. Ја сам заиста задивљен, посебно се захваљујем нашем Светјешем Патријарху који ме је
данас упутио овде и радујем се што сам са вама.  

Повод нашег окупљања јесте данашњи празник, човека највећег који је рођен на земљи, под небеском капом највећег светитеља.

Храм Рођења Светог Јована Крститеља поседује иконостас који је светски уникат, јер су га у логору Бухенвалд израдили архитекта и официр Григорије Самојлов и његови заробљени ратни другови. Дрвена конструкција је израђена од храстових прагова старог железничког колосека, а алат за дуборез логораши су израђивали од металних отпадака и потковица. Српски војници су се одрицали скромних логорашких следовања да би прибавили материјал потребан за израду иконостаса. Иконе за иконостас је сликао сам професор Григорије. После рата, иконостас је 1945. године пренет у Србију и после неколико премештања, завршио је у овом храму. Иконостас је због свог порекла под заштитом UNESCO-а и представља део светске културне баштине.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести