НЕДЕЉА, 25. 6. 2023 - 09:42

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено евхаристијско сабрање у храму Светог Димитрија на Новом Београду - Патријарх Порфирије: Слушајмо реч Божију и живимо њоме (ФОТО/ВИДЕО)

Када живимо Јеванђељем Христовим, то јест вољом Божијом онда све бива једноставно у нашем животу, онда нема бриге, онда видимо да Бог брине о свему. Брине о птицама небеским, пољском цвећу дајући им све што им је потребно за живот, али дајући им и оно што је потребно за лепоту којом се ми хранимо гледајући ту творевину, без да урадимо икакав напор. Наравно, ако слушамо реч Божију и живимо њоме и слушамо вољу Божију и живимо њоме, онда свугде и на сваком месту видимо и у свом животу присуство Божије, видимо израз Његове промисли, Његове бриге, свакодневно се сусрећемо са непрестаним чудима, то јест деловањем благодати Божије у нашим животима. Ако имамо вољу Божију као закон свог живота, као правило свог живота, онда нам је живот једноставан и светао, наше унутрашње биће је освећено и просвећено благодаћу Божијом, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи, 25. јуна 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Трећу недељу по Духовима, 25. јуна 2023. године у храму Светог великомученика Димитрија на Новом Београду.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи марчански Сава и топлички Петар, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја и многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Патријарх Порфирије је у чин чтеца рукопроизвео Андреја Јелића и Павла Јовановића.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Патријарх српски је рекао да када живимо Јеванђељем Христовим, то јест вољом Божијом онда све бива једноставно у нашем животу, онда нема бриге, онда видимо да Бог брине о свему. Брине о птицама небеским, пољском цвећу дајући им све што им је потребно за живот, али дајући им и оно што је потребно за лепоту којом се ми хранимо гледајући ту творевину, без да урадимо икакав напор. Наравно, ако слушамо реч Божију и живимо њоме и слушамо вољу Божију и живимо њоме, онда свугде и на сваком месту видимо и у свом животу присуство Божије, видимо израз Његове промисли, Његове бриге, свакодневно се сусрећемо са непрестаним чудима, то јест деловањем благодати Божије у нашим животима. Ако имамо вољу Божију као закон свог живота, као правило свог живота, онда нам је живот једноставан и светао, наше унутрашње биће је освећено и просвећено благодаћу Божијом.

Ако пак, с друге стране,  заборавимо на Јеванђеље Божије или чак помислимо да је могуће живети по Јеванђељу Божијем, али угађати духу овога света, ако хоћемо да се допаднемо правилима живота које устројава овај свет, то јест људи који или не верују у Јеванђеље, или су против њега, ако с једне стране желимо да нам реч Христова буде светлост, водич, правило живота и хоћемо да будемо прихваћени од оних који су против Цркве, за које се наравно молимо и желимо им спасење, ако хоћемо да се допаднемо онима који стварају своје јеванђеље, своја правила живота, служићемо Богу али нећемо читаво своје биће моћи да Му предамо и нећемо моћи да осетимо Његову љубав и Његово присуство у нашим животима. С друге стране, хотећи да се допаднемо онима који не прихватају Јеванђеље Христово и вољу Божију за правило живота нећемо ни то никад успети, јер оног тренутка ако се деси да се сетимо да је за нас правило живота реч Христова, Јеванђеље Његово и изнесемо је пред очи оних који стварају правила свог живота, тог тренутка ће се пројавити и показати нетрпељивост, понекад и агресија, не због тога што им ви сметате, него због тога што им смета Христос, због тога што је сам Господ рекао да не треба томе да се чудимо, јер најпре су Њега гонили и они који хоће да иду за Њим, који хоће да живе по Његовој вољи ни они се неће допадати онима који неће Христа, који не воле Христа, истакао је Патријарх Порфирије.

На крају светог евхаристијског сабрања, Његова Светост је поводом празника Светог Онуфрија Великог и имендана Митрополита Онуфрија из Украјинске Православне Цркве пожелео срећан и благословен имендан и да молитве Светог Онуфрија буду са њим и са читавом Црквом у Украјини.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести