СРЕДА, 7. 6. 2023 - 16:24

Извор: СПЦ

Патријарх српски Порфирије примио министра Ђорђа Милићевића

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 7. јуна 2023. године у Патријаршијском двору у Београду г. Ђорђа Милићевића, вршиоца дужности министра просвете и министра без портфеља задуженог за односе са дијаспором.

СПЦ

На почетку разговора, који је протекао у срдачној атмосфери, Патријарх Порфирије је нагласио да питање очувања идентитета представља заједничку бригу Српске Православне Цркве и оних ресора Владе Републике Србије који су поверени г-дину Милићевићу: ресора просвете и ресора односа са дијаспором; као и да конструктивна сарадња наше Цркве и државе представља једини гарант очувања и развоја идентитета, како у матици тако и у расејању.

Међутим, Његова Светост је изразио забринутост Српске Православне Цркве поводом чињенице да орган Владе Републике Србије који је једини надлежан за питања Верске наставе – Комисија за Верску наставу у школама – ни након вишегодишње блокаде и бројних јавних апела традиционалних цркава и верских заједница још није конституисан. Осим тога, Његова Светост је изразио забринутост и поводом чињенице да је сам статус Верске наставе деградиран из статуса предмета у статус програма, чиме је омогућено избацивање Верске наставе из распореда часова; као и да радно-правни статус вероучитеља, ни након што је прошло више од две деценије од враћања Верске наставе у просветни систем Републике Србије, није решен – шта вероучитеље чини несумњиво једном од најдискриминисанијих социјалних група у нашем друштву.

Високи гост Његове Светости се у потпуности сложио да допринос који Српска Православна Црква пружа јединству српског народа у расејању представља темељ очувања његовог идентитета, и да сарадња органа Владе Републике Србије и Српске Православне Цркве, у будућности на овом пољу мора бити још приснија.

Министар Милићевић је упознао Патријарха српског са активностима и пројектима Владе Републике Србије у области односа са српском дијаспором, и позвао га да благослови Видовдански сабор српске дијаспоре који ће бити одржан 1. и 2. јула у Београду, на којем ће представници око 250 српских организација и удружења из расејања имати јединствену прилику да представе своје активности, први пут након затишја које нажалост трајало више од две деценије.

Имајући у виду напоре које Влада Републике Србије улаже у очување идентитета нашег народа у дијаспори, Његова Светост је, на крају разговора, још једном апеловао на г-дина министра да учини све шта је у његовој надлежности да се са једнаким жаром очувају и развијају традиционални идентитети у нашем друштву, а пре свих верски и породични идентитет, чијем очувању један од најзначајнијих доприноса пружа управо Верска настава.

Пријему су присуствовали Преосвећени Епископ марчански г. Сава, шеф Кабинета Патријарха српског, и свештеник Стеван Јовановић, помоћник председника Одбора за Верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Повезане вести

Вести