ПОНЕДЕЉАК, 5. 6. 2023 - 11:20

Извор: TВ Храм

Eпископ Доситеј у цркви Свете Тројице у Кумодражу: Господ нам говори да се старамо за своје спасење (ФОТО/ВИДЕО)

Његовo Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Његове Светости Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију на Духовски понедељак 5. јуна у цркви Свете Тројице у Кумодражу.

ТВ Храм

Епископу Доситеју је саслуживало свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

У својој поучној беседи Епископ Доситеј је истакао да се на Бога не односи време, односно да се време односи на створени свет.

"Време је категорија створеног света и не може да се односи на вечнога Бога. Дакле ми верујемо да је Бог један, а тројица, три лица једнога истога Бога, који има једну суштину једне енергије. Није Син створене од Оца, нити се Бог појављивао у историји некад као Отац, некад као Син, некад као Дух као што су учили јеретици. Него ми верујемо да је Бог један у три лица. И Бог Отац ствара свет кроз Сина а усавршује га дејством Светога Духа. И каже се да је Бог толико заволео свет да је Сина свог једнородног дао да страда за овај свет. Да би се ми људи спасили. Потребно је било да се роди Месија, Христос, да би нам отворио пут ка Богу Оцу. И Он се родио и свим они искупљитељским делом које је учинио Он нам је заиста отворио пут ка Богу Оцу. Вратио достојанство људској природи са својим вазнесењем на Небо и више него вратио. Људска природа је добила нешто што није имала, у Христу је добила заиста обожење, да човек превазиђе своју створеност и да уђе у живот савршенога Бога."

"Ми једино здраво себе волимо када ближњега волимо исто као самога себе. Зато Господ наш говори да се старамо за своје спасење, да не будемо немарне за своје спасење. Време пролази и неће нам се ништа вратити од овог времена. Сваки тренутак свог живота треба искористити мудро, Ми Хришћани ако будемо тако радили ми ћемо бити со од земље, али ако тако не будемо радили, ако у нама нема те слине љубави, ми нисмо со од земље, ми смо обљутавили и нисмо добар пример за овај свет. Онда ћемо ми ако немамо љубави у себи и ако немамо оног истинског хришћанског живота бити повод безнабошцима да се ругају хришћанској вери", поручио је Епископ Доситеј.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести