НЕДЕЉА, 4. 6. 2023 - 12:22

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Иларион богослужио у цркви Светог Јована Владимира: Благодат Светог Духа чини да се људи међусобно разумеју (ФОТО/ВИДЕО)

Благодат Светог Духа је измирила народе. Благодат Светог Духа чини да се људи међусобно разумеју. Када је народ отпао од Бога, када се грех умножавао, како се говори у Светом писму, Бог је помутио језике међу народима. Заправо, сами смо се отуђили једни од других, престали једни друге да разумемо, али, када се јавио Онај који је истина, који је извор сваког смисла, Он нам је дао свога Духа који нас обједињује и тај Дух нас уразумљује, води нас и чини да се међусобно разумемо, да разумемо Бога, да разумемо језик који Бог говори, да проговоримо тај језик, али да се разумемо и међусобно. Тај језик је језик добре воље или љубави, рекао је Епископ Иларион у беседи, 04. јуна 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, служио је свету архијерејску Литургију на Празник Силаска Светог Духа на апостоле, 04. јуна 2023. године у цркви Светог Јована Владимира у насељу Медаковић.

Епископу Илариону саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да је благодат Светог Духа измирила народе. Благодат Светог Духа чини да се људи међусобно разумеју. Када је народ отпао од Бога, када се грех умножавао, како се говори у Светом писму, Бог је помутио језике међу народима. Заправо, сами смо се отуђили једни од других, престали једни друге да разумемо, али, када се јавио Онај који је истина, који је извор сваког смисла, Он нам је дао свога Духа који нас обједињује и тај Дух нас уразумљује, води нас и чини да се међусобно разумемо, да разумемо Бога, да разумемо језик који Бог говори, да проговоримо тај језик, али да се разумемо и међусобно. Тај језик је језик добре воље или љубави. Када се човек определи за то да је добро, када човек својим бићем, својом вером има усмерење ка победи вечног добра. Ми смо се овде сабрали зато што исповедамо да је Христос васкрсао, да је живот победио смрт, да је зло побеђено и та победа већ наступа. Та победа благодати Божије, Духа Светога, Царства Небеског је разлог због кога смо овде. Да нема благодати Божије у нашим срцима не бисмо дошли данас овде.

На крају свете Литургије, извршен је литијски опход око храма и освештани су славски дарови.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

***

Дан раније, у навечерје Педесетнице, 03. јуна 2023. године, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија вечерњим богослужењем у капели Православног богословског факултета предстојао је Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове Светости Патријарха.
Епископу су саслуживали протонамесник Бориша Шањић, јеромонах Андроник Дунаев, као и доц. ђакон др Владимир Антић.
Благољепију богослужења како појањем, тако и прислуживање допринели су појци и црквењаци овог молитвеног дома.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести