НЕДЕЉА, 28. 5. 2023 - 14:13

Извор: Манастир Тумане

Пресвлачење моштију Преподобног Зосима Чудотворца у манастиру Тумане (ФОТО)

У недељу, 28. маја 2023. године, сабрао се многобројни верни народ у Богом даровану светињу туманску, да прослави његовог великог угодника Преподобног оца нашег Зосима Чудотворца. Вођени несебичном љубављу и благодарношћу реке људи буквално из читавог света још од поподнева и ноћи сливали су се као жива река ка обитељи и њеним заступницима, молећи благослов и исцељење.

Манастир Тумане

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ браничевски г. Игнатије, уз саслужење Преосвећене господе Епископа: осечко-пољског и барањског Херувима, западноевропског Јустина и топличког Петра, архимандрита Доситеја игумана гргетешког, бројног свештенства и монаштва из многих епархија.

Поучавајући присутне Епископ Игнатије је говорио о значају Христовог Вазнесења у домостроју нашега спасења.

Током Литургије у чин свештеномонаха рукоположен је тумански сабрат јерођакон о. Михаило.

Потом су мошти Преподобног Чудотворца изнете из кивота и у присуству клира и верних пресвучене у нове одежде, док су делићи старе даривани на благослов присутнима. По традицији, свете мошти су у крсном литијском ходу, по деценијском обичају руског братства у Туману (из 30-их година XX века) пренете у светитељеву испосницу, где су читавог дана биле изложене на целивање.

Према проценама надлежних кроз Тумански манастир прошло је око 20.000 људи.
 

Манастир Тумане
Манастир Тумане
Манастир Тумане
Манастир Тумане
Манастир Тумане
Манастир Тумане
Манастир Тумане
Манастир Тумане
Манастир Тумане

Повезане вести

Вести