СУБОТА, 27. 5. 2023 - 12:58

Извор: Епархија рашко-призренска

Епархија хитно тражи од ЕУ, Квинте и КФОР-а да се хитно спречи ескалација насиља на северу Косова

Епархија хитно тражи од ЕУ, Квинте и КФОР-а да се хитно спречи ескалација насиља на северу Косова

Епархија рашко-призренска

Поводом данашње ескалације безбедносне ситуације на северу Косова, где је тешко наоружана косовска полиција, насилно заузела зграду општине Звачан, који је готово сасвим насељен Србима, са циљем да под сваку цену постави градоначелника изабраног на недавним ванредним општинским изборима које је целокупно српско становништво четири већинске српске општине на северу КиМ бојкотовало, и поводом сукоба са окупљеном групом грађана на које су бацани сузавац и шок бомбе, Епархија рашко-призренска СПЦ изражава највећу забринутост и тражи хитну међународну реакцију ЕУ, амбасадора Квинте и КФОР-а.

Епархија рашко-призренска

Због одлучног протеста српских грађана да се не дозволи насилно заузимање зграда општина Звечан и Зубин Поток, дошло је до нарушавања јавног реда и мира. Полиција је против грађана употребила сузавац и шок бомбе (од којих је једна бачена и у двориште локалне цркве док је народ покушавао да се склони од полиције), а једно полицијско возило је запаљено. У болници у Северној Митровици примљено је десетак грађана са различитим повредама од стране полиције. Косовска полиција активно помаже преузимање општине и у српском већинском Лепосавићу, где у знак протеста може да дође и до блокаде пута од стране локалних Срба и до компликација на административним прелазима.

Епархија рашко-призренска

Будући да према наводима из штампе на албанском језику Албаниан пост, Коха, амбасадори Квинте и ЕУ нису дали сагласност нити подржавају извођење полицијске акције и примену силе за увођење „градоначелника“, који немају подршку грађана, а ради успостављања мира и даље ескалације која може да има непредвиђене последице, наша Црква апелује на шефа мисије ЕУ, Амбасадоре Квинте и команданта КФОР-а, да хитно захтевају од косовских власти да прекину полицијску акцију и повуку једнострано и без легитимитета наметнуте „политичке представнике“ док се не нађе мирно и политичко решење. У противном може да дође до вишеструког погоршања међуетничке ситуације и угрожавања живота грађана. Окупациони методи, претерана употреба насиља уз састрашивање становништва и етничко насиље никада нису били метод за решавање постојећих проблема.

Епархија рашко-призренска

Наша Епархија, која се већ данима жали на незаконито понашање косовских власти према Српској православној цркви и кршење основних верских и имовинских права и слобода, са запрепашћеношћу гледа најновије неодговорно и агресивно понашање косовских власти које читав регион гурају у хаос и насиље. Као што нигде у свету питања посебно везана за етничке заједнице не могу бити решена наметањем окупационих метода и полицијског насиља, тако овај начин понашања који је односе између косовских Срба и Албанаца довео на најнижи могући нивоу у последњих 24. године не може да донесе добра ни Србима ни Албанцима и прети потпуном прекиду сваког дијалога.

Епархија рашко-призренска

Отворена колективна криминализација српског народа од стране косовских политичара је неприхватљива и плод је фанатичне идеологије владајућих косовских албанских структура против свега српског, што је отуђило многе мирне грађане српског порекла од косовских институција и онемогућило дијалог са иједним Србином од утицаја и угледа на овом простору. Штета која је начињена и последице насиља које може да уследи данас и наредних дана због оваквих неодговорних политичких одлука наносе штету и Европској унији и међународним напорима да се за све проблеме нађу мирна решења у политичком дијалогу.

Повезане вести

Вести