ПЕТАК, 26. 5. 2023 - 13:37

Извор: ТВ ХРАМ

Празник Пећке иконе Пресвете Богородице прослављен у Покровској цркви у Београду - Епископ Сава: Кроз Пресвету Богородицу десио се Божији план о спасењу света и човека (ФОТО/ВИДЕО)

Данас смо се сабрали у овом светом храму да прославимо Пресвету Владичицу нашу Богородицу кроз коју је дошло спасење овом свету. Овај Божији план о спасењу света и човека се десио управо кроз Пресвету Богородицу и тај домострој спасења, како га називамо, план, почиње управо празником Благовести Пресвете Богородице, када арханђео објављује девојци Марији да ће зачети од Духа Светога и родити дете коме ће наденути име Исус, рекао је Епископ Сава у беседи, 26. маја 2023. године.

ТВ Храм

На празник Пећке иконе Пресвете Богородице, 26. маја 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава служио је свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Београду.

Епископу Сави саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

На крају свете Литургије, освештани су славски дарови поводом празника.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао да празнујући у овим данима светли и велики празник Вазнесења Господњег, празнујући празник којим се крунише и ставља печат на домострој спасења, на Божији план о спасењу света и човека, празнујемо и све оне који у том плану Божијем учествују. Због тога смо се сабрали у овом светом храму данас да прославимо Пресвету Владичицу нашу Богородицу кроз коју је дошло спасење овом свету. Овај Божији план о спасењу света и човека се десио управо кроз Пресвету Богородицу и тај домострој спасења, како га називамо, план, почиње управо празником Благовести Пресвете Богородице, када арханђео објављује девојци Марији да ће зачети од Духа Светога и родити дете коме ће наденути име Исус. То дете, Богочовек Господ наш Исус Христос који кроз Пресвету Богородицу силази у овај свет је Господ наш који избавља овај свет од пропасти, од греха, од краја и даје му смисао, обнавља га и отвара му перспективу вечности. Управо кроз Пресвету Богородицу, како каже црквени химнограф, дошло је спасење овом свету.

***

У храму Покрова Пресвете Богородице налази се прва копија чудотворне иконе Пећке, коју је насликао 1936. године Рус Александар Дикиј, док се оригинална икона налазила у овом храму.

Овај храм, поред славе Покрова Пресвете Богородице, данашњи празник прославља као преславу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести