СРЕДА, 24. 5. 2023 - 12:42

Извор: ТВ ХРАМ

Свети Владико Николаје, моли Бога за нас! (ФОТО)

Свети Владико Николаје, моли Бога за нас!

ТВ Храм

Из манастира Лелић, у подневним часовима, кивот са моштима Светог Владике Николаја кренуо је ка храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, где је формирана литија коју је градским улицама предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије заједно са Његовим Преосвештенством Епископом липљанским г. Доситејем, викаром Патријарха српског, свештенством и монаштвом Епархије ваљевске и многобројним верним народом.

Литија је ишла до храма Васкрсења Господњег у Ваљеву где је Преосвећени Епископ Исихије уз саслужење Преосвећеног Епископа Доситеја служио акатист Светом Владики Николају, а затим прочитао молитву за умножење љубави.

Обраћајући се сабранима архипастирском беседом, Преосвећени Епископ је рекао да је смо сведоци две струје, комунизма и секуларног либерализма, које разграђују наше друштво, које релативизују све вредности и које нас морално раслабљују. Морална раслабљеност у друштву је велика и губитак идентитета како личног, тако и идентитета заједнице и друштва. Пораст је зла, бесмисленог зла и насиља. На силу нам се уводе закони који директно противе нашем народном предању, Јеванђељу, речи Божијој на којој је то предавање засновано. То највише видимо у нашем правосуђу, у нашем школству и образовању, у породици и у браку који је нападнут као најприроднији начин постојања човека и жене, и у свим подручјима нашег друштва и наше заједнице.

Силе овога света, поднебесја покушавају да нас увуку и воде својим погубним и богомрским идејама, мислима и делима, покушавају такође и најстрашније да нам отму нашу свету земљу, наше Косово и Метохију. Опевајући ту земљу Владика нам објашњава да косовска епопеја понавља и потврђује учење Цркве и визију двеју отаџбина - земаљске и небеске отаџбине. Обе отаџбине уткане су једна у другу као душа у тело и то се на најбољи начин види у нашој светој земљи. Наш је програм Јеванђеље, закон љубави. У овим тешким данима прибегавамо још усрдније нашем Светом Владици. По божанском промислу, данас се навршава тачно двадесет година од његовог прослављења као светитеља Господњег у српском заветном Храму Светог Саве на Врачару у престоном Београду, рекао је Епископ Исихије.

Кивот са моштима Светог Владике Николаја је након акатиста литијским, молитвеним ходом који је предвођен Преосвећеним Епископима Исихијем и Доситејем, као и припадницима Војске Републике Србије молитвено испраћен у храм Вазнесења Господњег у Београду.

* * *

Светитељеве мошти у Београду ће боравити до недеље, 27. маја, ради утехе и духовног окрепљења верног народа у овим тешким данима. На сам дан градске славе, Вазнесење Господње, 25. маја, мошти ће бити изложене на поклоњење и целивање у Вазнесењској цркви, где ће Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовати светом Литургијом са почетком у 9 часова, а потом и освештати и преломити славски колач у присуству челника града. Кивот са моштима Светог владике Николаја Српског ће од 19 часова предводити Спасовданску литију, од Вазнесењског до Светосавског храма, пред којим ће Светејши Патријарх г. Порфирије служити молебан за нашу децу и наш народ, да нас Господ закрили десницом својом.

Мошти Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Саборном храму српског народа, Спомен-храму Светог Саве на Врачару закључно са вечерњим богослужењем у недељу, 27. маја 2023. године.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Молитва за умножење љубави

Господе Боже, Створитељу и Сведржитељу, који си саздао свет невидљиви и видљиви из преобиља љубави, који све држиш јаком десницом Твојом, Теби се молимо у овај дан услиши нас, помилуј и спаси.

Не молимо Ти се сада, благи Боже, само за себе и за свој народ, него за све народе и племена што их држи црна земља, а највише за народне крштене, код којих се, од многих безакоња, утулио огањ љубави, а разбуктао пламен мржње. Молимо Ти се, Свемогући Свемилостиви Творче и оче наш: погаси пожар мржње и зажежи огањ љубави у срцима свих народа Твојих.

Боже вечне Истине и вечне љубави, који си открио људима истину и засведочио љубав преко Сина Твојега Господа Исуса Христа распетога и васкрслога, ваистину праведан је гњев Твој на род људски у наше дане, јер су многи презрели истину и обрнули се од Тебе ка лажним боговима, који су их завели у беспутну пустињу која се зове лаж, мржња и злочин.

Ти једини можеш нас повратити на пут прави. Покајнички вапијемо Ти: погаси што пре пожар мржње и зажежи огањ љубави у срцима свих народа Твојих.

Христе Свесилни, Ти који си утишао буру на мору, утишај садашњу буру мржње што хоће све да нас потопи, на радост Твојега и нашега архипротивника; и Ти који си губаве чистио од губе, очисти све нас од губе мржње и насиља; и Ти који си отворио очи слепоме, отвори духовне очи људима, да би човек видео у човеку брата, а не крвника; и Ти који си завештао апостолима Твојим љубав као Твоје последње завештање, разгори, о Царе љубави, разгори божанску љубав у срцима свих међусобно завађених народа!

Умножи, Господе, љубав на земљи. Нека дође царство љубави на земљи као што је на небу.

Озебли смо од мржње - да се огрејемо на сунцу љубави.

И да сви познамо да је љубав највећа стварност и највећа сила на свету. Она даје снагу, пружа утеху, односи победу, исцељује све слабости душе и тела. Она умножава свако друго добро које људи пожеле. Претежнија је од свакога знања, сваког богатства и сваке славе земаљске. Љубав је јача од смрти и пакла и лако прави мост преко смрти и пакла у живот вечни.

Молимо Ти се, Господе, услиши нас и даруј нам љубав Светитељску! Да не мислимо зло и да не желимо освету.

Боже, оца нашег Светога Саве, који се трудио за срећу свих народа са којима се сретао из превелике љубави према Теби и према свима народима Твојим. Дај и нама такву љубав, да би се смели усудити славити Те с анђелима и певати: Свјат, свјат, свјат Господ Саваот. Амин !

Повезане вести

Вести