НЕДЕЉА, 21. 5. 2023 - 10:08

Извор: ТВ ХРАМ

Свечани чин канонизације Светог свештеномученика Недељка Раковичког (ФОТО/ВИДЕО)

На празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, 21. маја 2023. године, на Светој архијерејској Литургији коју је у храму Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици, служио Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, извршен је свечани чин канонизације Светог свештеномученика Недељка Раковичког.

ТВ Храм

Епископу Петру саслуживало је свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве и из Руске Православне Цркве, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На малом входу, Преосвећени Епископ Петар је прочитао одлуку Светог Архијерејског Сабора наше Цркве о прибрајању Светог свештеномученика Недељка Раковичког лику светих. По прочитаној саборској одлуци, уз појање тропара Светом свештеномученику Недељку Раковичком, Епископ топлички Петар крстолико је уздигао икону Светитеља Недељка благосиљајући присутне. 

Поучавајући сабране архипастирском беседом, Епископ Петар је рекао да је данас овај свети храм, ова света црква, овај наш град, читава наша помесна Црква, али и читава васељенска Црква благословена и радосна јер у лику свештеника Недељка Раковичког сви ми имамо новог молитвеника, новог заступника пред престолом Божијим, новог пријатеља пред Богом, новог узора, новог светитеља. У ове наше дане видимо да је крв великомученика Недељка семе нових хришћана. Велика је радост када се видимо овако сабрани сви, када нас има много, када је црква обновљена, када је вера у народу обновљена педесетак година након периода када су свештеници и верни народ прогањани и убијани зато што су били верни Јеванђељу, верни Христу, верни предању који су нам оставили наши Свети оци.

Тако је Господ и Светога Недељка једног обичног, скромног, честитог свештеника удостојио тог најузвишенијег дара – дара мучеништва и он је непоколебљиво посведочио своју љубав и верност Христу Богу. Сви смо ми позвани на светост и сви ми учествујемо у светости Божијој и сви ми у неком моменту нашег живота и будемо свети. Каже се на свакој Литургији - светиње светима, не зато што смо ми толико добри, паметни и савршени, него зато што је Бог милостив и зато што нам Он дарује ако ми тражимо и ако имамо љубави једни према другима, ако имамо пожртвовање и ако смо спремни да се макар мало одрекнемо нечега свога. Господ је тај који нас најпре у светој тајни причешћа освећује и дарује нам светост, истакао је Преосвећени Епископ.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети свештеномученик Недељко Раковички

ТВ Храм

Свети Свештеномученик Недељко Стреличић мученички је убијен 1945. године од стране комуниста и остао је готово у потпуности заборављен више од пола века. Сећања на страдалника Недељка чували су становници и свештенство Раковице, место у којем је овај свештеномученик провео последње године свог живота. Заслугом ђакона Александра Аздејковића, осветљена је истина о животу светог свештеномученика, написан је акатист, житије, служба и осликана икона која краси раковички храм светих апостола Вартоломеја и Варнаве.

Отац Недељко је био прави српски свештеник, велики борац за православље, противник конкордата и комунизма. Познат као добар проповедник, током рата увек је користио ситуацију да у проповедима храбри народ.

* * *

Свети апостол и јеванђелист Јован

ТВ Храм

Спомен овог великог апостола и јеванђелиста празнује се 26. септембра. Но 8. маја спомиње се чудо пројављено од гроба његова. Када, наиме, Јовану беше више од 100 година, он узе 7 својих ученика, изиђе из Ефеса и нареди ученицима да ископају гроб у виду крста. Потом сиђе старац жив у тај гроб, и би погребен. Када доцније отворише верни гроб Јованов, не нађоше тела у гробу. А 8. маја сваке године дизаше се нека прашина од гроба његова, од које се исцељиваху болесници од разних болести.

Повезане вести

Вести