ПОНЕДЕЉАК, 8. 5. 2023 - 10:42

Извор: ТВ ХРАМ

Слава цркве Светог Марка - Патријарх Порфирије: Наши страхови постају безначајни онда када живимо по Јеванђељу Христовом (ФОТО/ВИДЕО)

Страх је нешто што је саставни део нашег живота, али тај страх иако присутан постаје мехур од сапунице, постаје потпуно безначајан, без снаге у нашим животима онда када живимо по Јеванђељу Христовом, онако како је јеванђелист и апостол Марко забележио, онако како су остали јеванђелисти забележили и онако како су нас позвали да живимо у Христу и онако како се Црква Христова кроз векове у својим светитељима откривала и прослављала, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 08. маја 2023. године.

ТВ Храм

На празник Светог апостола и јеванђелисте Марка, 08. маја 2023. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствoвао је на светом евхаристијском сабрању у цркви посвећеној овом светитељу на Ташмајдану.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи новобрдски Иларион, викар Патријарха српског и умировљени Епископ канадски Георгије, архимандрити: Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, Данило директор Патријаршијске управне канцеларије, Василије (Костић), Серафим игуман манастира Рајиновац и Прокопије из Антиохијске Патријаршије, свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Епископ Иларион је рекао да у ове дане када је необично тешко празновати треба да будемо посебно свесни и одговорни да се једино животом можемо супротставити смрти и злу, како рече један страдалник из ливањског краја. У ове дане треба да имамо разлога - девет овде у Београду и још осам у околини Београда да још више живимо, јер за те чија је крв невино проливена ми треба и да се молимо и да их својим животом, својом љубављу, својим вапајем подржимо сада на њиховом путу ка наручју Христовом. Не знамо какав је промисао Божији, можда ћемо се некима од њих и молити некога дана као мученицима Христовим. И чудесна се сведочанства дешавају, чудесна, јеванђелска, светитељска. Данас у овом нашем Београду када се родитељи моле за спасење онога који им је узео оно највредније у животу, а то сам чуо ових дана, то је поука свима нама и мора свако од нас да каже - ако они то могу, морамо и ми.

На крају светог евхаристијског сабрања, Патријарх Порфирије се сабранима обратио беседом у којој је истакао да је страх нешто што је саставни део нашег живота, али тај страх иако присутан постаје мехур од сапунице, постаје потпуно безначајан, без снаге у нашим животима онда када живимо по Јеванђељу Христовом, онако како је јеванђелист и апостол Марко забележио, онако како су остали јеванђелисти забележили и онако како су нас позвали да живимо у Христу и онако како се Црква Христова кроз векове у својим светитељима откривала и прослављала. Наше је, како каже сам јеванђелист да сведочимо Христа, да идемо у градове и да проповедамо више животом него речима и да нас не занима толико како ће се неко у односу на нас опходити, него да читавим својим бићем сведочимо Христа Распетог и Васкрслог. Ако ми аутентично сведочимо онда је то истински и прави суд. Наше није да критикујемо, него да сведочимо, а то значи да узносимо себе у просторе благодати Божије, да благовестимо, да тешимо, а ако тако поступамо онда ће наша реч и наш живот бити и суд.

Поводом славе храма, на крају свете Литургије освештани су славски дарови и преломљен је славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Свети апостол и јеванђелист Марко

ТВ Храм

Беше Марко сапутник и помоћник апостола Петра, који га у посланици својој првој назива сином својим, не сином по телу него сином по духу. Када Марко беше с Петром у Риму, умолише га верни да им напише спасоносну науку Господа Исуса, Његова чудеса и живот Његов. Тако Марко написа Свето Јеванђеље, које виде и сам апостол Петар и посведочи као истинито. Од апостола Петра би Марко постављен за епископа и послат у Мисир на проповед. И тако Свети Марко би и први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Мисир сав беше притиснут густим мраком незнабоштва, идолопоклонства, гатарства и злобе. Но с помоћу Божјом Свети Марко успе да посеје семе науке Христове по Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља дође у Александрију, куда га вођаше Дух Божји. У Александрији он успе да заснује цркву Божју, да јој постави епископа, свештенике и ђаконе, и да све добро утврди у вери благочестивој. Своју проповед Марко потврђиваше чудесима великим и многим. Када незнабошци подигоше тужбе на Марка, као разоритеља њихове идолопоклоничке вере, и када градоначелник поче трагати за Марком, овај одбеже поново у Пентапољ, где продужи утврђивати своје раније дело. После 2 године опет се врати Марко у Александрију, на велику радост свих верних, чији се број беше већ врло умножио. Том приликом Марка ухватише незнабошци, везаше га чврсто и почеше вући по калдрми вичући: повуцимо вола у обор! Свега рањена и искрвављена бацише га у тамницу, где му се најпре јави ангел небески, храбрећи га и крепећи га; а потом јави му се сам Господ Исус и рече му: „Мир Теби, Марко, јеванђелисте мој!" на што му Марко одговори: „Мир и Теби Господе мој Исусе Христе!"— Сутрадан злобни људи извукоше Марка из тамнице и понова га вукоше по улицама са истом виком: повуцимо вола у обор! Сав изнурен и изможден Марко изусти: у руке Твоје, Господе, предајем дух мој! и тако издахну и пресели се душом у бољи свет. Његове свете мошти бише од хришћана чесно сахрањене, да кроз векове дају исцељења људима од сваке муке и сваке болести.

Повезане вести

Вести