НЕДЕЉА, 23. 4. 2023 - 10:34

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве на Врачару: Читав наш живот заснива се на вери у Васкрсење (ФОТО/ВИДЕО)

На вери у Христово Васкрсење заснива се читав наш живот. Уосталом, Символ вере почиње речју - верујем. И та прва реч верујем, односи се на сваки следећи стих који долази. Вера наша јесте поверење у све оно што Господ промишља и чини за нас, за наше животе, за смисао нашега постојања, за оно што називамо спасење. А да је то баш тако, да је наша вера ишчекивање, да је наша вера чежња и стремљење, да је наша вера однос, општење, одједанпут за разлику од свих претходних стихова у Символу вере ми у последњем стиху имамо уместо речи верујем, реч чекам. И ту још интензивније потврђујемо, наглашавамо да је наша вера баш то - општење, да је наша вера ишчекивање, да је наша вера стремљење, да је наша вера нешто у шта смо сигурни, да она обухвата наш егзистенцијални, животни став у односу на Бога и све што је око нас и у нама, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи у Храму Светог Саве, 23. априла 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Томину недељу, 23. априла 2023. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У беседи после свете Литургије, Патријарх Порфирије је рекао да ми верујемо да је Господ Христос васкрсао. Наша вера није неутрална, она је жива, она је динамична. На тој вери у Његово Васкрсење заснива се читав наш живот. Уосталом, Символ вере почиње речју - верујем. И та прва реч верујем, односи се на сваки следећи стих који долази. Вера наша јесте поверење у све оно што Господ промишља и чини за нас, за наше животе, за смисао нашега постојања, за оно што називамо спасење. А да је то баш тако, да је наша вера ишчекивање, да је наша вера чежња и стремљење, да је наша вера однос, општење, одједанпут за разлику од свих претходних стихова у Символу вере ми у последњем стиху имамо уместо речи верујем, реч чекам. И ту још интензивније потврђујемо, наглашавамо да је наша вера баш то - општење, да је наша вера ишчекивање, да је наша вера стремљење, да је наша вера нешто у шта смо сигурни, да она обухвата наш егзистенцијални, животни став у односу на Бога и све што је око нас и у нама. 

Наша вера није неутрална него је она чекање, ишчекивање читавим својим бићем да дође Онај који је васкрсао, који је победио смрт и да васкрсне свакога човека појединачно, који већ у тајни Христовог Васкрсења реално, опипљиво учествује кроз Цркву Христову. И зато је најприродније нешто што припада људском бићу - да хоће Бога, да хоће искуство заједнице са Богом, да хоће живо општење и прожимање са Њим, да хоће да Га загрли, да хоће да буде Богом загрљен. Данашње Јеванђеље које смо чули баш о томе говори. С једне стране показује потребу за тим да опипамо Бога, да Га видимо лицем к лицу, да стојимо пред Њим, да Га гледамо и да нас гледа, да се погрузимо у Њега и да нас Он читаве, све оно што јесмо, обухвати, да нас у потпуности прожима Његова љубав и Његова благодат. Имамо данас у Јеванђељу слику у којој Господ после свога Васкрсења долази и јавља се ученицима доносећи им оно што је основно, што је базично, што је Његова суштинска не само порука, него Његов суштински дар, а то је мир, подсећајући на то да Он мир свој нама даје, да је мир дар Божији и да ма на који начин сами собом покушавали да стекнемо мир, да постигнемо мир, ако нема мира Божијег, мира као дара од Бога, биће нам узалудан труд, истакао је Његова Светост.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести