СУБОТА, 8. 4. 2023 - 12:31

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава у цркви Светог Александра Невског у Београду: Васкрсење Господње је залог нашег васкрсења (ФОТО/ВИДЕО)

Васкрсење Лазарево нам предсказује славно и преславно Васкрсење Христово, али и васкрсење свакога од нас, јер знамо да Христос својим смрћу и Васкрсењем долази да избави свакога човека од смрти, те смо и ми сигурни да нећемо остати под влашћу смрти, него ћемо васкрснути у свеопшти дан суда. Данас, када се обнавља и наша природа и васкрсавају и наше душе заједно са Лазаром идемо у сусрет славном и великом Васкрсењу Господњем које нам гарантује и које је залог и нашег васкрсења, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у цркви Светог Александра Невског у Београду, 08. априла 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Александра Невског у Београду, у шесту суботу Великог поста - Лазареву суботу, 08. априла 2023. године.

Епископу Сави саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству бројног верног народа.

У поучној беседи, говорећи о васкрсењу Лазаровом, Преосвећени Епископ је рекао да нам оно предсказује славно и преславно Васкрсење Христово, али и васкрсење свакога од нас, јер знамо да Христос својим смрћу и Васкрсењем долази да избави свакога човека од смрти, те смо и ми сигурни да нећемо остати под влашћу смрти, него ћемо васкрснути у свеопшти дан суда. Предање говори да је Лазар умро у тридесетој години живота, али исто тако да је после васкрсења живео тридесет година, да је прогнан од Јевреја јер је сведочио самом својом појавом васкрсење, сведочио је Христа, Оног кога ће разапети и сахранити у гроб. Због тога одлази на острво Кипар, где сусреће апостоле Павла и Варнаву, који га постављају за епископа града Китиона, где ће провести остатак живота.

То исто предање говори да се Лазар никада више до краја свог живота није насмејао, да је схватио шта је горчина живота човековог и шта је горчина ада и смрти у којој је боравио четири дана. Лазар је био сведок загробног живота и схватио, и на себи искусио да без Христа нема васкрсења и нема вечног живота. Прослављамо данас праведног Лазара, знајући да данас, када се обнавља и наша природа и васкрсавају и наше душе заједно са Лазаром идемо у сусрет славном и великом Васкрсењу Господњем које нам гарантује и које је залог и нашег васкрсења, нагласио је Епископ Сава.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести