ПЕТАК, 31. 3. 2023 - 19:35

Извор: TВ Храм

Патријарх Порфирије служиo Друго бденије са акатистом Пресветој Богородици у храму Светог Саве (ФОТО/ВИДЕО)

Теби, Војвоткињи, Која се бори за нас, узносимо песме победне, а избавивши се од зла, песме захвалне, ми, слуге Твоје, Богородице. И пошто имаш моћ непобедиву, од сваке нас опасности избави да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневесна!

ТВ Храм

Према богослужбеном правилу у навечерје Суботе акатиста, 31. марта 2023. године, у заветном спомен-храму Светог Саве, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиo je јутрење суботе пете недеље Великог поста, на којем се у четири статије произноси у целости благовештенски акатист Пресветој Богородици.

Првојерарху наше помесне Цркве саслуживали су  преосвећена господа епископи ремезијански Стефан, марчански Сава, свештено братство храма Светог Саве на Врачару уз молитвено учешће сабраног народа Божјег.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је прочитао пети део акатиста, који се у данима Великог поста чита саображен са Малим повечерјем сваког петка закључно са петом седмицом Великог поста.

У наставку је служен молебан за народ на Косову и Метохију.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да се молимо Пресветој Богородици за спасење људског рода.

Она је прибежиште свих Хришћана и као мајка Бога њеног и Бога нашег, сједне стране нераскидиво повезана са Сином својим, јединородним сином Божијим али са друге стране као једна од нас, као наша заступница нераскидиво повезана са нама и отуда је Она мост између нас људи и Господа Христа, мост између Земље и Неба. С тога смо се молили Њој, молимо се и молићемо се за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији свих ових недеља. Молили смо се управо Пресветој Богородици да она својим омофором покрије све наше слабости, наше немоћи, наше грехе, да не гледа на наше падове него да у својој љубави буде уз род Хришћански, уз све нас, уз наше браће на Косову и Метохији.

Нека Бог да да остатак поста , још две недеље, или тачније речено још недељу дана Великог Часног Поста и недељу дана странсне недеље, да у миру, љубави и покајању дођемо до циља који јесте управо празник, али не само празник као сећање на догађаје из прошлости који је везан за Господа Хиста него као празник у којем ми Његовом љубављу, благодаћи и силом постајемо учесници, заједно с њим победници, истакао је Патријарх српски.

Са благословом Првојерарха Српске Православне Цркве, молебан Пресветој Богородици са акатистом за наш верни народ на Косову и Метохији, за наше светиње на Косову и Метохији, за наше Косово и Метохију служен је и у храмовима - Светог Александра Невског на Дорћолу, Светог великомученика Динитрија на Новом Београду, Рођења Пресвете Богородице у Земуну, Светог Александра Невског на Дорћолу и Вазнесења Господњег у Жаркову.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести