СРЕДА, 22. 3. 2023 - 10:47

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Иларион у храму Свете Великомученице Недеље у Великом Мокром Лугу: Наше живљење је на небесима (ФОТО/ВИДЕО)

Нека нам ово путовање кроз Часни пост, свету Четрдесетницу буде на утеху и да нам буде стални подсетник да је наше живљење на небесима, да смо овде на путу, на хођењу кроз подвиг, кроз кретање ка Царству Небеском. Да се не вежемо за ово овоземаљско живљење, иако знамо да ће заправо у будућности и у вечности ова земља бити освештана и земља ће бити принесена Богу, а небески град горњи Јерусалим, у коме ако Бог да треба да се настанимо, а и већ се настањујемо на неки начин кроз свету Литургију, треба да сиђе на земљу са неба, рекао је Епископ Иларион у беседи у храму Свете Великомученице Недеље, 22. марта 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Свете Великомученице Недеље у Великом Мокром Лугу у среду четврте недеље Великог поста, 22. марта 2023. године.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству  верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да нам ово путовање кроз Часни пост, свету Четрдесетницу буде на утеху и да нам буде стални подсетник да је наше живљење на небесима, да смо овде на путу, на хођењу кроз подвиг, кроз кретање ка Царству Небеском. Да се не вежемо за ово овоземаљско живљење, иако знамо да ће заправо у будућности и у вечности ова земља бити освештана и земља ће бити принесена Богу, а небески град горњи Јерусалим, у коме ако Бог да треба да се настанимо, а и већ се настањујемо на неки начин кроз свету Литургију, треба да сиђе на земљу са неба.

Нама Господ непрекидно долази у сусрет силазећи са неба својим благодатним даровима, благодаћу Пресветога Духа, а ми треба да се узносимо ка Њему. Основно је, а зато служи и овај пост да се ослободимо свих пристрашћа, зато што је грех када се наше биће веже за било шта, осим за оно што је вечно. Пост нам служи да се уздржавамо, да се вежбамо да се одвајамо од свих врста пристрашћа и да јачамо у себи свест да пролази обличје овога света и да је наше живљење је на небесима и да немамо ниједног постојаног града на земљи, нагласио је Епископ Иларион.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести