НЕДЕЉА, 19. 3. 2023 - 11:06

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у манастиру Ваведења Пресвете Богородице: Реч Божија да буде правило нашег живота (ФОТО/ВИДЕО)

"Данашња реч коју смо чули из Јеванђеља по Марку, реч Божија упућена некада апостолима и ученицима Христовим, а у истој мери и на исти начин и нама данас упућена. Јер оно што је реч Божија то је вечно, непромењиво јер је то истина, као и што каже сам израз истина нешто што је увек исто, што је вечно, што је апсолутно", рекао је Патријарх Порфирије у беседи у манастиру Ваведења Пресвете Богородице 19. марта 2023. године.

ТВ Храм


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у трећу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 19. марта 2023. године у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, на Сењаку.

Патријарху Порфирију саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да са истом пажњом  са којом су свети апостоли и ученици Христови слушали Његову реч, примали Његову реч као благослов, закон живота на исти начин и ми данас и овде сабрани у овом светом храму, светој обитељи али и свугде где год да се налазимо треба да слушамо реч Божију.

Зашто? Не зато што је то апстрактна реч Божија и не због тога што је та реч нешто  што нам се споља намеће. Него баш због тога што је то реч истине, спасења, смисла и која као таква треба да буде наш живот, правило нашег живота, правило по којем живимо. Реч Божија која је правило не може никада да се измени, без обзира на време и простор. Његова реч као реч спасења је надвременска, вечна и не зависи од модерности и конзервативизма.  

Патријарх српски је истакаоо да данас нам Црква одређује да чујемо реч Христову о Његовом крсту који треба да буде наш крст. И Црква најбоље, човекољубиво и познавајући човека изнутра зна кад коју реч из Јеванђеља траба да подвуче, подцрта. А онда када се налазимо у подвигу, када се трудимо, и када помало осећамо да губимо снагу, да смо исцрпљени Црква препознаје да је најважније
да разумемо пре свега шта је то крст Христов а онда и да са радошћу слободно, из дубине душе, тај крст Христов учинимо својим Крстом, а оно што је наш крст поверимо Христовом крсту.

У цркви Свете Петке на Чукаричкој падини Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј служиo je свету архијерејску Литургију у трећу недељу Великог поста 19. марта 2023. годинe.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести