СРЕДА, 15. 3. 2023 - 08:55

Извор: ТВ Храм

Литургија Пређеосвећених дарова у цркви Светог Стефана Дечанског - Епископ Нектарије: Не бежећи од Христа него му ићи у сретање (ФОТО/ВИДЕО)

"Идемо ка средини овога поста, када нам премудри оци благословише да се сетимо да је наш Крст и живот крстоносан. Да је Крст пут којим ми ходимо, то није лак пут, спасоносан је али видите како је Господ имао много ученика а све што се више ближило Његово распеће  они су, како кажу у Матејевом Јеванђељу побегли од њега, побегли од страха Јудејскога, побегли јер су били људи и раслабили се када наилази криза", рекао је Епископ Нектарије у беседи, у среду 15. марта 2023. године.

ТВ Храм

У цркви Светог Стефана Дечанског у Железнику у среду треће недеље Часног поста, 15. марта 2023. године Литургију Пређеосвећених дарова служио је Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Патријарха српског.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да смо у седмици Светога Григорија Паламе када прослављамо тог великог Светитеља и учитеља Цркве који је објаснио нама оне свештене тајне о светлости која од постојања света сија људима, али да је ми не видимо због наших сагрешења и страсти, помраченога ума. Али,  Бог нам је дао таквога Светитеља да нам открије и још једанпут нас тим Светим Тајнама подсјети да ми овде на Земљи можемо да учествујемо у Божанским енергијама.

Најприје причешћивајући се светим Божији Тајнама, не бежећи од Христа него напротив ићи му у сретање. И све Свете Тајне које се садешавају у Цркви оне нам дају велику благодат, спасоносну благодат, то јесте ми се спасавамо, рекао је Епископ Нектарије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести