ПЕТАК, 10. 3. 2023 - 17:57

Извор: ТВ Храм

Молебан Пресветој Богородици са акатистом за наш верни народ на Косову и Метохији у Храму Светог Димитрија на Новом Београду (ФОТО/ВИДЕО)

Према богослужбеном правилу, у петак друге седмице Великог поста - свете Четрдесетнице, 10. марта 2023. године, у Храму Светог Димитрија на Новом Београду служено је Мало повечерје са акатистом Пресветој Богородици.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је прочитао други део акатиста, који се у данима Великог поста чита саображен са Малим повечерјем сваког петка закључно са петом седмицом Великог поста. У наставку је служен молебан за народ на Косову и Метохији. Молебану је поред бројног верног народа присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

У својој поучној беседи Патријарх Порфирије се осврнуо на учење Светог Григорија Паламе који је показао да између људи и Бога не постоји никаква посредничка сила. Показао је својим учењем да је Бог лично присутан у свету и нашим животима. И да управо због тога ми имамо могућност да будемо у живој заједници са Богом и да са њим општимо.

Патријарх Порфирије је истакао да је Свети Григорије Палама поред молитве "Господе Исусе сине Божији помилуј ме грешног" додавао и краћу молитву а то је "Господе просветли моју таму".

Тиме је утврдио предање да ми верјемо у Исуса Христа а не само у Исуса. Наиме, ми често у складу са оним што је записано у јеванђељима видимо Господа Исуса као некога с ким се идентификују људи са маргина, као некога у којем се препознају сви они који имају и унутрашње и спољашње муке и налазе управо у личности Христовој онога ко те проблеме од свакодневног практичног живота решава.

Зато смо кроз историју теологије имали и оне који су покушавали да социјално учење Цркве, да јеванђеље примене на ововековне и овоземаљске, људске товревине, па су неки чак произвели и нешто што се зове теологија ослобођења, у смислу да јеванђеље као једна практична од овога света најбоље могуће конципирана идеологија може да донесе равноправност међу људима. Наравно показало се да је покушај не само неуспјели, него и потпуно промашен, зато што Господ јесте Исус али је Господ и Христос и он је пре свега дошао на овај свет као смисао, као логос, да одговори на нашу најдубљу унутарњу потребу, потребу за вечношћу, поручио је Патријарх Порфирије.

Са благословом Првојерарха Српске Православне Цркве, молебан Пресветој Богородици са акатистом за наш верни народ на Косову и Метохији, за наше светиње на Косову и Метохији, за наше Косово и Метохију служен је и у храмовима - Светог Саве на Врачару, Рођења Пресвете Богородице у Земуну, Светог Александра Невског на Дорћолу и Вазнесења Господњег у Жаркову.

ТВ Храм


 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести