ПЕТАК, 3. 3. 2023 - 16:51

Извор: ТВ ХРАМ

Молебан Пресветој Богородици са акатистом за наш верни народ на Косову и Метохији у Храму Светог Саве на Врачару - Патријарх Порфирије: Косово и Метохија је наше биће (ФОТО/ВИДЕО)

Ми православни Срби с Косовом и Метохијом живимо. Косово је наше биће, наше дисање, наш вид, Косово - то смо ми. У цркви, у храму, на светом месту на којима се сабирамо око светиња Господњих можемо, не само исправно видети и разумети суштински хришћански, јеванђелски, православно допринети очувању нашег народа на Косову, наших светиња на Косову, нашег Косова и Метохије. Молитва је наше најјаче духовно оружје, онај спасоносни мач са Христове дечанске фреске, рекао је Патријарх Порфирије у беседи у Храму Светог Саве, 03. марта 2023. године.

ТВ Храм

Према богослужбеном правилу, у петак прве седмице Великог поста - свете Четрдесетнице, 03. марта 2023. године, у Храму Светог Саве на Врачару служено је Мало повечерје са акатистом Пресветој Богородици.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је прочитао први део акатиста, који се у данима Великог поста чита саображен са Малим повечерјем сваког петка закључно са петом седмицом Великог поста.

У наставку је служен молебан за народ на Косову и Метохији.

Молебану је поред бројног верног народа присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

На крају, Патријарх српски обратио се верном народу надахнутом беседом истакавши да је наша Света православна Црква увек и неуморно, не само оглашавала о Косову и Метохији, него и неуморно, непрестано сведочила истину о Косову. И то што је у прошлости увек чинила, чиниће и у будућности увек. Ми православни Срби с Косовом и Метохијом живимо. Косово је наше биће, наше дисање, наш вид, Косово - то смо ми. У цркви, у храму, на светом месту на којима се сабирамо око светиња Господњих можемо не само исправно видети и разумети суштински хришћански, јеванђелски, православно допринети очувању нашег народа на Косову, наших светиња на Косову, нашег Косова и Метохије. Молитва је наше најјаче духовно оружје, онај спасоносни мач са Христове дечанске фреске. Где је молитва, ту је дејство и сила и моћ Божија. Где је молитва, ту је и Бог. Црква не може пристати да без ње, изван храма, неко користи њено име и њено достојанство, без обзира о којој врсти организације се ради и без обзира колико назив било које организације може лепо да звучи.

Са благословом Првојерарха Српске Православне Цркве, молебан Пресветој Богородици са акатистом за наш верни народ на Косову и Метохији, за наше светиње на Косову и Метохији, за наше Косово и Метохију служен је и у храмовима - Светог Димитрија на Новом Београду, Рођења Пресвете Богородице у Земуну, Светог Александра Невског на Дорћолу и Вазнесења Господњег у Жаркову.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести