НЕДЕЉА, 26. 2. 2023 - 12:14

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено прослављен Свети Симеон Мироточиви у Саборном храму у Београду - Богослужили Епископи Доситеј и Нектарије (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, на празник Преподобног Симеона Мироточивог, 26. фебруара 2023. године.

ТВ Храм

Епископу Доситеју саслуживао је Преосвећени Епископ јегарски г. Нектарије, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству бројног верног народа.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ Доситеј је рекао да недељама пре почетка овог поста који је изнад свих постова које постимо у току године, он је један наш десетак од свих дана у години који приносимо Богу. Али, та жртва која се приноси, треба да је Богу мила, да је Богу угодна, а да би Богу била мила, биће му онда када тај наш принос буде украшен и врлинама, не само уздржањем од хране, него да душу све време усрдно украшавамо свим хришћанским врлинама, да током поста личимо на Сина Божијега, како је Он постио, како се Он молио.

Видели смо ових претходних недеља и ваља поново напоменути у тој припреми за Васкршњи пост, била је она жеља Захеја да види Бога, да види Христа, ето колико је значајна жеља у том духовном животу, она нас покреће ка Богу, тада веру доживљавамо са радошћу, осећамо радост вере, није нам тешко отићи у цркву, није нам тешко потрудити се када у својим срцима имамо жељу за Богом, али није жеља за Богом довољна. Потребно је Богу приступити као покајник са скрушеним срцем, са смиреном душом. Како кажу Свети Оци - као што се на смиреној води огледа лик, тако се и у смиреној души огледа Бог. Потребно је стећи то смирење, јер молитва Богу која није са смирењем, мрска му је, није му угодна, рекао је Преосвећени Епископ.

У данашњи дан нас Господ припрема да пост не започнемо док се не измиримо са другима. Говори се о значају праштања, јер да би нама Бог опростио и ми треба да опраштамо, да иштемо опроштај грехова, јер је то неопходно за спасење душе наше. Опроштај грехова условљен је тиме да и ми тражимо опроштај другоме. Тешко је живети у злопамћењу, много је лакше угледати се на Христа, нагласио је Епископ Доситеј.

На крају свете Литургије, освештани су славски дарови поводом славе Патријаршијске капеле.

После светог евхаристијског сабрања, сабранима се обратио и Преосвећени Епископ Нектарије који је свима пожелео срећан почетак поста, добар подвиг, молитве опроштаја и сваких добрих жеља које су за наше спасење. Ми, Срби срећни смо због тога јер увек имамо светле примере у нашој историји, а нарочито данас - Светог Симеона Мироточивог, који је засијао, не само нама Србима, него и сваком православном хришћанину и човеку добре воље који жели да види оно што води у Царство Небеско.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобни Симеон Мироточиви

ТВ Храм

Препеподобни Симеон Мироточиви — Стефан Немања, велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, истребитељ јереси. Најпре био крштен у латинској цркви, но доцније ослободи се од те цркве и постане члан цркве православне. Најпре зависио у државном погледу од Грка, но доцније ослободио се те зависности и постао потпуно самосталан. Када је утврдио државу, и веру православну у држави, тада по примеру свога сина Саве прими монашки чин у манастиру Студеници 1195. године и добије име Симеон. Жена његова Ана такође прими монашки чин, добије име Анастасија и повуче се у женски манастир. После две године иночества у Студеници Симеон оде у Свету Гору. Ту се настани најпре у манастиру Ватопеду, заједно са Савом. Отац и син проводили су дане и ноћи у молитви. Ту су саградили 6 параклиса: Спаситељу, Бесребреницима, Светом Георгију, Светом Теодору, Претечи и Светом Николају. Купе рушевине Хилендара и саграде диван манастир, у коме Симеон поживи само осам месеци па сконча. Кад је био на издисају, Сава га, по његовој жељи, положи на просту рогозину. Са очима управљеним у икону Богоматере и Спаситеља блажени старац изусти ове речи: вадкое ди)(АмУе ДА Господл! И пресели се ка Господу 13. фебруара 1200. године.

Повезане вести

Вести