НЕДЕЉА, 26. 2. 2023 - 11:01

Извор: ТВ ХРАМ

Свети Симеон Мироточиви литургијски прослављен у Храму Светог Саве - Епископ Иларион: Молимо се Светом Симеону и Светом Сави да закриле наш народ у сложеним временима (ФОТО/ВИДЕО)

Данас треба да се молимо нашим оцима Симеону и Сави, да закриле наш народ у тешка, сложена, комплексна и смутна времена да би увек постојећа блага, светлост Божија засијала и сијала све славније у нашим црквама и нашем народу, да би нас блажила. Уз молитву Препдобном Симеону и Светоме Сави ми треба да свакога дана правимо избор који су они направили. Тај избор савински, симеоновски стоји пред сваким од нас, тај избор светолазаревски, косовски је свакога дана пред свима нама, рекао је Епископ Иларион у литургијској беседи у Храму Светог Саве на Врачару, 26. фебруара 2023. године.

ТВ Храм

На празник Преподобног Симеона Мироточивог, 26. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је на светом евхаристијском сабрању у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепсикопије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да је тема овог дана, али и живота нашег хришћанског - праштање и опраштање. Морамо да опростимо свима, да би нама Бог опростио. Заправо, ово изгледа да самим тим опроштајем који ми чинимо, ми сами дајемо могућност Богу да нас својом благодаћу милује, а не да нам суди. Јер Бог коме нема промене, ни сенке, ни измене, за кога кажемо да је љубав, заправо не суди, него ми сами себи судимо. Јер, онако како ми опраштамо другима, заправо тако и нама Бог опрашта.

Данас треба да се молимо нашим оцима Симеону и Сави, да закриле наш народ у тешка, сложена, комплексна и смутна времена да би увек постојећа блага, светлост Божија засијала и сијала све славније у нашим црквама и нашем народу, да би нас блажила. Уз молитву Препдобном Симеону и Светоме Сави ми треба да свакога дана правимо избор који су они направили. Да направимо избор који је Сава, односно принц Растко направио када је отишао из царства земаљског, на Гору Атонску, на гору откровења. Такође, да направимо избор који је направио Свети Симеон, односно Стефан Немања, када је на Сабору у Расу све оставио, све оно компликовано, сложено да би се окренуо ка једноставности Божијој, рекао је Епископ Иларион.

Тај избор савински, симеоновски стоји пред сваким од нас, тај избор светолазаревски, косовски је свакога дана пред свима нама. Свакога дана смо у могућности да изаберемо Царство Небеско, да се дамо тамо где не пропада наше благо, него где се само умножава. Свакоме од нас то је могуће овога тренутка и овога часа само ако то желимо. Морате сви да будете свесни колико је велика одговорност свакога од нас понаособ. Цео овај свет ми градимо јер нам је Господ дао да се о њему старамо нашим изборима, нагласио је Преосвећени Епископ.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобни Симеон Мироточиви

ТВ Храм

Препеподобни Симеон Мироточиви — Стефан Немања, велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, истребитељ јереси. Најпре био крштен у латинској цркви, но доцније ослободи се од те цркве и постане члан цркве православне. Најпре зависио у државном погледу од Грка, но доцније ослободио се те зависности и постао потпуно самосталан. Када је утврдио државу, и веру православну у држави, тада по примеру свога сина Саве прими монашки чин у манастиру Студеници 1195. године и добије име Симеон. Жена његова Ана такође прими монашки чин, добије име Анастасија и повуче се у женски манастир. После две године иночества у Студеници Симеон оде у Свету Гору. Ту се настани најпре у манастиру Ватопеду, заједно са Савом. Отац и син проводили су дане и ноћи у молитви. Ту су саградили 6 параклиса: Спаситељу, Бесребреницима, Светом Георгију, Светом Теодору, Претечи и Светом Николају. Купе рушевине Хилендара и саграде диван манастир, у коме Симеон поживи само осам месеци па сконча. Кад је био на издисају, Сава га, по његовој жељи, положи на просту рогозину. Са очима управљеним у икону Богоматере и Спаситеља блажени старац изусти ове речи: вадкое ди)(АмУе ДА Господл! И пресели се ка Господу 13. фебруара 1200. године.

Повезане вести

Вести