НЕДЕЉА, 12. 2. 2023 - 09:40

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Алексеј у Саборном храму у Београду: Својим покајањем идемо у загрљај Очев (ФОТО/ВИДЕО)

Јеванђеље које сте данас чули управо нам говори о неизмерној љубави Божијој и трпљењу за наша сагрешења, за наше падове, за наша одрицања од Господа, јер својим гресима шта друго чинимо него то, удаљавамо благодат Божију од себе, удаљавамо се од Оца који стално чека на неком узвишењу, да му се јави блудни син, јер блудни син значи управо то – изгубљени. Сви ми се својим гресима удаљавамо, својим покајањем идемо у загрљај Очев и Он нам се радује, рекао је Епископ Алексеј у литургијској беседи у Саборном храму у Београду, у недељу 12. фебруара 2023. године.

ТВ Храм

На празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2023. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј служиo је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Епископу Алексеју саслуживало је свештенство и свештеномонаштво, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је дипломираног теолога Александра Александрића у чин ђакона.

У надахнутој беседи, Епископ Алексеј је рекао да улазимо у припремни део за Часни и Велики пост. Ово је велика припрема, чудесно Јеванђеље које сте данас чули управо нам говори о неизмерној љубави Божијој и трпљењу за наша сагрешења, за наше падове, за наша одрицања од Господа, јер својим гресима шта друго чинимо него то, удаљавамо благодат Божију од себе, удаљавамо се од Оца који стално чека на неком узвишењу, да му се јави блудни син, јер блудни син значи управо то – изгубљени. Сви ми се својим гресима удаљавамо, својим покајањем идемо у загрљај Очев и Он нам се радује. Нека би Господ дао да Велики пост који је пред нама буде управо то, да зацелимо своје ране, духовне, мостове у души да саставимо и да тако састављени изађемо пред Оца који нас чека у загрљају.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Света Три Јерарха

ТВ Храм

Светитељи: Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије 1. јан., Григорије 25. јан. и Златоуст 27. јан. А овај заједнички празник установљен је у XI столећу за време цара Алексија Комнена. Једном наста однекуда расправа у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно... нити има међу нама првог ни другог." Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јан. као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

Повезане вести

Вести