НЕДЕЉА, 12. 2. 2023 - 09:38

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Петар у цркви Светог Николе у Вишњици: Нама нема спасења без Цркве (ФОТО/ВИДЕО)

Нама нема спасења без Цркве, али не цркве као материјалне грађевине, већ као литургијске заједнице. Није свака заједница благословена и света. Није свако окупљање од Бога. Од Бога је оно које је благословено Духом Светим, а то је управо Литургија. увек да долазимо на свете Литургије, да се причешћујемо, јер управо Господ нам даје благодат Духа Светога и на Литургији сам Господ Исус Христос бива са нама. Бива кроз дарове које приносимо, хлеб и вино који постају Тело и Крв Његова, рекао је Епископ Петар у литургијској беседи у цркви Светог Николе у Вишњици, 12. фебруара 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању на празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2023. године у цркви Светог Николе у београдском насељу Вишњица.

Епископу Петру саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је дипломираног теолога Немању Радовановића у чин ђакона.

У поучној беседи, Епископ Петар је рекао да нама нема спасења без Цркве, али не цркве као материјалне грађевине, већ као литургијске заједнице. Није свака заједница благословена и света. Није свако окупљање од Бога. Од Бога је оно које је благословено Духом Светим, а то је управо Литургија, где смо ми повезани, где не можемо једни без других. Нити народ може без свештеника и епископа, нити служитељи олтара могу без вас. Повезани смо да будемо једно. И зато, увек да долазимо на свете Литургије, да се причешћујемо, јер управо Господ нам даје благодат Духа Светога и на Литургији сам Господ Исус Христос бива са нама. Бива кроз дарове које приносимо, хлеб и вино који постају Тело и Крв Његова, али даром Духа Светога сви ми постајемо мали Христоси, сви ми постајемо једно са Христом, постајемо једно тело, улазимо у најтешњу заједницу са Њим и на тај начин задобијамо спасење и сликамо ону коначну истину када ћемо бити потпуно сједињени са Њим.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Света Три Јерарха

ТВ Храм

Светитељи: Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије 1. јан., Григорије 25. јан. и Златоуст 27. јан. А овај заједнички празник установљен је у XI столећу за време цара Алексија Комнена. Једном наста однекуда расправа у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно... нити има међу нама првог ни другог." Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јан. као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

Повезане вести

Вести