УТОРАК, 31. 1. 2023 - 10:47

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено прослављен Свети Атанасије Велики у храму на Плавим Хоризонтима - Епископ Нектарије: Угледајмо се на Светог Атанасија Великог (ФОТО/ВИДЕО)

Свети и велики Атанасије још од малих очију учио се Светом Писму и светом предању и тако је Господ у његовом срцу развио божанске науке и отворио му ум да види истине Божије. Он је због православног учења пет пута био гоњен, пребијан и све је трпео истине ради Господа нашега и вере наше. Тако и ми да се научимо од њега речи које је говорио људима који су га покушали утешити речима да он ипак пристане на то погрешно учење, да га не би гонили, а он каже: Свака мука је као неки облак, проћи ће, рекао је Епископ Нектарије у литургијској беседи у цркви Светог Атанасија Великог у београдском насељу Плави Хоризонти, 31. јануара 2023. године.

ТВ Храм

На празник Светог Атанасија Великог, архиепископа александријског, 31. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствoвao je на светом евхаристијском сабрању у цркви посвећеној овом светитељу у београдском насељу Плави Хоризонти.

Епископу Нектарију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ освештао је славске дарове поводом храмовне славе.

У архипастирској беседи, говорећи о Светом Атанасију Великом, Епископ Нектарије је рекао да је он као ђакон одбранио православну веру када се безбожни и безумни Арије усудио да почне да учи да Господ наш Исус Христос није истинити Бог, него је створење Божије. Свети и велики Атанасије још од малих очију учио се Светом Писму и светом предању и тако је Господ у његовом срцу развио божанске науке и отворио му ум да види истине Божије. Он је због православног учења пет пута био гоњен, пребијан и све је трпео истине ради Господа нашега и вере наше. Тако и ми да се научимо од њега речи које је говорио људима који су га покушали утешити речима да он ипак пристане на то погрешно учење, да га не би гонили, а он каже: Свака мука је као неки облак, проћи ће. Ове речи ставите у срца ваша када наступе искушења, да као Свети Атанасије Велики поновимо - Облак је, проћи ће.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести