НЕДЕЉА, 29. 1. 2023 - 16:00

Извор: СПЦ

Патријарашка Литургија и Светосавска академија у Њујорку

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 28. јануара 2023. године на светој Литургији у Српском клубу у Њујорку, где се привремено одржавају богослужења јер је црква Светог Саве тешко оштећена у пожару на Васкрс 2016. године.

ТВ Храм

Саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан, протојереји-ставрофори Велибор Џомић и Живојин Јаковљевић, протонамесник Милан Драговић и протођакон Драган Радић.

На крају богослужења, патријарх Порфирије је преломио славски колач са најмлађим члановима српске црквене заједнице у Њујорку, који су извели и богат културно-уметнички програм. Пошто је малишане обрадовао савинданским пакетићима, патријарх Порфирије се благочестивом народу обратио архипастирском беседом:

– У име Оца и Сина и Светог и Духа. Драга браћо и сестре, данас смо испуњени неизмерном радошћу, али и благословом и благодаћу Божјом, јер без благослова Божјег нема ништа што ваља у нашем животу. Нарочито без благослова и благодети Божје нема истинске и праве радости. Може бити да неки догађаји, неки успеси, неке ситнице од овог света могу произвести у нама тренутно осећање нечега што нам се чини да је радост. Међутим, сама чињеница да сваки такав доживљај који је плод искуства који је утемељен само у овом свету, који има своји почетак и крај у овом свету, увек је краткотрајан. Без благослова Божјег, без воље Његове, без промисла Његовог нема истинске и праве радости.

Ево, Господ је данас благословио да се саберемо овде, у граду Њујорку, да се саберемо у Српском клубу, јер су такве околности због чињенице да је наша црква изгорела и још увек није обновљена, али даће Бог да се то деси што пре. Бог је, дакле, благословио да се нађемо овде и да прославимо првог Архиепископа српског и просветитеља, учитеља и оца нашег, Светог Саву. И заиста нема већег благослова и нема веће радости него кад се окупљамо благодаћу Божјом око имена и лика Светог Саве. Сви знамо да је Свети Сава онај који је много тога учинио у нашем народу и за наш народ. Сви знамо да је благодарећи подвигу, љубави, труду, молитви и посвећености Богу светитеља Саве наш народ постао један од оних који чине историју и део је цивилизације. Не бисмо били ово што јесмо да није Светог Саве. Он нас је запечатио оним најважнијим. Он нас је упутио на најважнији пут. Он је одредио да живимо гледајући најпре у небо, затим у себе, а тек онда око себе. Научио нас је да је замалена царство земаљско, да је замалена ако смо најуспешнији, најславнији, најбогатији, најцењенији и најпоштованији. Сагледавајући наш народ и себе појединачно, ако оно што јесмо и што имамо није утемељено на Христу, живом Богу, оно само по себи нема некакав велики циљ.

Свети Сава не би био све оно што јесте да није био Христов. Многи данас – понекад свесно и тенденциозно, а може бити понекад из незнања – Светог Саву сагледавају из разних аспеката, гледају у њему историјску личност. Да, он припада историји нашег народа, али он Христом надилази време и простор. Он не би био оно што је био да није био Христов, да није био православни хришћанин, да није био посвећен Јеванђељу, да није у најранијој младости разумео да смо без молитве, без поста, без вере у Христа, без вере у Бога само нешто што су уобличиле историјске околности и што брзо пролази.

***

У другом делу посете Сједињеним Америчким Државама, од 29. јануара до 4. фебруара 2023. године, Његова Светост Патријарх г. Порфирије посетиће Православни богословски факултет Светог Саве у Либертивилу код Чикага, где ће одржати више састанака са деканом, управом, наставницима и студентима једине високошколске установе Српске Православне Цркве на северноамеричком континенту, а присуствоваће и свечаној прослави Светог Саве у организацији наставника и студената тог факултета. Планиран је и сусрет Његове Светости са надлежним епископима Српске Православне Цркве на простору Северне, Средње и Јужне Америке у манастиру Новој Грачаници на Трећем језеру.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести