НЕДЕЉА, 29. 1. 2023 - 09:18

Извор: ТВ ХРАМ

Литургијско сабрање у храму Преображења Господњег на Пашином брду - Епископ Алексеј: Ништа нема важније од сусрета са Христом (ФОТО/ВИДЕО)

Почетак покајања је да пожелимо да видимо Христа. За покајање нема чекања, јер не знамо шта нас чека сваког трена. Ништа нема важније од сусрета са Христом, све друго су трице и кучине. Да се и ми покајемо тако што ћемо пожелети да видимо Христа, јер кад Га пожелимо, Он ће сам потражити нас, рекао је Епископ Алексеј у литургијској беседи у храму Преображења Господњег на Пашином брду, 29. јануара 2023. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Преображења Господњег на Пашином брду, у Тридесет трећу недељу по Духовима, на празник Часних верига Светог апостола Петра и Преподобног Ромила Раваничког, 29. јануара 2023. године.

Епископу Алексеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је ђакона Драгана Симикића у чин презвитера.

У поучној беседи, Епископ Алексеј је рекао да је почетак покајања да пожелимо да видимо Христа. Тако је поступио мали Захеј, старешина цариника, презрен, грешан. Није се на томе задржао него је потрчао испред масе и попео се на дрво, не да разговара са Христом, него само да Га види. Христос га је видео и рекао – Захеју, сиђи брзо, нема чекања. За покајање нема чекања, јер не знамо шта нас чека сваког трена. Сваки трен може да буде фаталан, позитиван или негативан. Ништа нема важније од сусрета са Христом, све друго су трице и кучине. Пожелимо и ми да видимо Христа, јер свако од нас може да нађе себе или у оној маси која осуђује Христа или у оној маси која жели да види Христа. Да се и ми покајемо тако што ћемо пожелети да видимо Христа, јер кад Га пожелимо, Он ће сам потражити нас. Он ће се уселити у срца наша и тако ћемо постати чланови и житељи Царства Божијег. То треба да буде наш циљ, све друго треба за нас да буду неважно.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобни Ромил Раванички

ТВ Храм

Рођен у Видину. Био учеником Светог Григорија Синаита. Подвизавао се у неколико манастира. У Раваници (у Србији) заједно са њим био и Константин Цамблак. Ту се Свети Ромил упокојио у Господу, око 1375. године.

Повезане вести

Вести