СУБОТА, 28. 1. 2023 - 08:57

Извор: СПЦ

Патријарх Порфирије на Савиндан богослужио у Њујорку (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 27. јануара 2023. године, на празник Светог Саве, првог Архиепоскопа српског – Савиндан, свету Литургију у Српском клубу у Њујорку.

СПЦ

Уз молитвено учешће верног народа, саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан, протојереји-ставрофори Велибор Џомић и Живојин Јаковљевић, протонамесник Милан Драговић, као и протођакон Драган Радић. Том приликом, Његова Светост г. Порфирије је беседио:

– Радујемо се данас, јер се радује читав наш род српски где год да живи. Храмови у славу Светог Саве подигнути су од Ванкувера до Новог Зеланда. На сваком континенту данас се слави Свети Сава, најпре код његових духовних потомака, његове деце која су поникла у светосавској колевци, али слави се и код свих православних људи, јер Свети Сава јесте светитељ Божји.

Ми, православни хришћани, славимо светитеље зато што славећи њих славимо живог Бога, а славећи Бога исповедамо и своје истинско и право назначење. Показујемо свету ко смо и шта смо, шта су наши извори, шта је наш циљ. Сви православни Срби данас се радују, али радује се и небо заједно са Црквом која војује на земљи, јер Црква је небоземни организам, у њој нема мртвих, нема оних који су нестали. Ко је крштен у име Свете Тројице и ушао у тајну Цркве, тај је ушао у тајну вечности, у тајну вечности која овде и сада има свој почетак, а њен крај је бескрај. Њен крај је Царство небеско. Зато данас и небо слави са нама, јер се слави један од оних који су житељи неба, а опет и један од оних који је део нас, који је наш, штавише, који је породио све нас православне Србе.

Сви ми знамо добро Светог Саву, све знамо о њему: и да је био велики дипломата, и да је био царског рода, и да је био градитељ. Знамо да је водио бригу и о спољашњем уређењу свог народа, али исто тако водио је бригу о духовном стању и духовном здрављу свог народа. Све оно што је добро у нашем народу – добро је од Светог Саве. Зато је наш народ, у свему где јесте и што јесте, видео печат Светог Саве. Где год је корачао видео је Савине врхове, Савине изворе… У свему је наш народ видео Светог Саву. Отуда, где год да смо, могли бисмо рећи да се у имену Светог Саве садржи наше име и презиме. Оно што је Свети Сава – то смо ми. Ми желимо и хоћемо да идемо његовим стопама, његовим путевима, јер је изнад свега и пре свега био Христов човек. Мирио је људе који су завађени, мирио је и своју браћу. Учио их праштању и љубави. Учио их да се боре против злопамћења. Важно је, браћо и сестре, да и ми овде у Америци, у Њујорку, то знамо. Од тврдоглавости нема ништа! Од сујете и гордости, од самољубивости и упорности у томе да смо ми једини у праву – нема ништа!

СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести