ПЕТАК, 27. 1. 2023 - 17:08

Извор: Епархија сремска

Савиндан у Сремским Карловцима (ФОТО)

Празник Светог оца Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, прослављен је у Сремским Карловцима веома свечано и достојанствено, како и приличи месту које зову Српским Сионом.

ТВ Храм


У навечерје овог свесрпског, а тиме и васељенског празника, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије молитвено је присуствовао празничном вечерњем богослужењу у Саборној цркви светог оца Николаја, а потом и рецитацијама које су припремили најмлађи карловачки светосавци- око стотину и педесеторо деце предшколског и школског узраста. Сву присутну дечицу након изведеног програма Преосвећени владика Василије наградио је светосавским пакетићима које су даривале чланице Кола српских сестара из Сремских Карловаца.


На сам дан Св. Саве Свету архијерејску литургију у Саборној цркви служио је Његово Преосвештенство Г. Нектарије, Епископ јегарски, уз саслужење ректора богословије и професора карловачких школа у чину, као и ђакона Милована Дерезе, секретара ЕУО-а Епархије сремске. На Литургији су били присутни и директори и други представници свих карловачких школа, који су традиционално принели славске дарове Светитељу Сави.


Епископ Нектарије беседио је након прочитаног јеванђеља, дочаравајући надахнутим и бираним речима величину лика и дела првог српског Просветитеља и Наставника на "путу који води у живот".
У свечаној сали Карловачке гимназије одржана је богата светосавска академија коју по старом обичају сложно и са љубављу припремају заједно све три карловачке школе.


Славље је крунисано трпезом љубави у трпезарији Карловачке богословије где је најпре Ректор богословије, протојереј-ставрофор Јован Милановић поздравио све присутне, захваливши се нарочито уваженом Преосвећеном госту за благослов да предводи овдашње светосавско торжество. Потом је уследило поучно слово Владике Нектарија, који је, обраћајући се у првом реду присутним богословима, подсетио на подвижничко-молитвени дух који је красио најмлађег сина Немањиног, те је позвао ове будуће делатнике у Винограду Господњем да се у свом пастирском раду непрестано угледају на Св. Саву, надахњујући се његовим светим примером.
 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести