СРЕДА, 25. 1. 2023 - 20:06

Извор: СПЦ

Патријарх српски Порфирије стигао у радну посету САД и посетио Саборну цркву Светог Саве на Менхетну (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. др Порфирије, у пратњи протојереја-ставрофора др Велибора Џомића и протођакона др Драгана Радића, допутовао је 24. јануара 2023. године у радну посету Сједињеним Америчким Државама. 

СПЦ

На њујоршком аеродрому Џон Кенеди Његову Светост Патријарха су дочекали Његово Преосвештенство Епископ канадски г. др Митрофан, члан свештене пратње Његове Светости који је дан раније стигао из Торонта, протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић, старешина Саборне Цркве Светога Саве у Њујорку и парох њујоршки, протонамесник Милан Драговић, парох њујоршки, часници Црквено-школске општине Светога Саве у Њујорку на челу са председником г. Вељком Добриловићем, парохијанима и децом.

Протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић је, примивши благослов од Свјатјејшег Патријарха, у име њујоршких Срба пожелео добродошлицу поглавару Српске Православне Цркве и духовном оцу православних Срба без обзира где се налазе, изразивши уверење да ће посета Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија додатно оснажити духовно јединство и слогу српског народа на северноамеричком континенту.

По старом народном обичају, сачуваном и негованом међу њујоршким Србима, деца су свог Патријарха дочекала обучена у српске народне ношње са добродошлицом, хлебом и сољу.

Његова Светост је са свештеном пратњом у поподневним часовима посетио Саборну цркву Светог Саве на Менхетну, која је изгорела на Васкрс 2016. године, а потом је одржао састанак са члановима Управног одбора Црквено-школске општине Светог Саве.

Обиласку храма су присуствовали Вељко Добриловић, председник црквене општине Њујорк, Марко Јовановић, члан управног одбора и протојереј ставрофор Живојин Јаковљевић старешина храма.

СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести