ЧЕТВРТАК, 19. 1. 2023 - 10:40

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Иларион у храму Светог Луке на Кошутњаку: Господ је дошао да свему да вечни смисао (ФОТО/ВИДЕО)

Господ Христос је дошао да све потврди и да свему да вечни смисао, односно да му врати вечни смисао због пада и греха. Целокупном свету смисао даје Логос Божији, јер је све створено ради Њега и Њиме и без Њега ништа не може да постоји. Због пада ми смо се одвојили од Логоса Божијег – ми смо отишли од Њега, али он је дошао нама и поднео је све што смо могли да му приредимо у овом свету само да би показао колико је Њему стало до нас и колико је Њему стало до овога света, рекао је Епископ Иларион у литургијској беседи у храму Светог Луке на Кошутњаку, 19. јануара 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је на светом евхаристијском сабрању на празник Богојављења, 19. јануара 2023. године у храму Светог Луке на Кошутњаку.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ је извршио чин Великог водоосвећења, покропивши потом храм и сабране верне.

У надахнутој беседи, Преосвећени Епископ Иларион је рекао да Господ Христос није дошао ништа да укине, Он је дошао да све потврди и да свему да вечни смисао, односно да му врати вечни смисао због пада и греха. Целокупном свету смисао даје Логос Божији, јер је све створено ради Њега и Њиме и без Њега ништа не може да постоји. Због пада ми смо се одвојили од Логоса Божијег – ми смо отишли од Њега, али он је дошао нама и поднео је све што смо могли да му приредимо у овом свету само да би показао колико је Њему стало до нас и колико је Њему стало до овога света. Ми непрекидно изнова разапињемо Христа својим гресима. Оно што је најбитније је да се тајна искупљења дешава све време. Пре свега, у светој евхаристији, њоме се спасава цео свет. У овом сабрању је Господ Христос живо присутан.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести